L'ANC de Berga ha fet una crida perquè els simpatitzants amb a la causa independentista que ho vulguin s'apuntin per fer de voluntaris. Els en fan falta entre 350 i 400 per fer possible la concentració de l'11-S a Berga que es preveu que aplegarà entre 40.000 i 50.000 persones. Si s'acompleix serà l'acte més massiu que s'hagi fet mai a la capital. Es necessiten moltes mans per ajudar en diferents aspectes de l'organització d'una jornada en que Berga serà la segona baula de l'acte descentralitzat de la Diada d'enguany. L'acte simultani de la concentració començarà a Lleida i seguirà a Berga, Salt, Tarragona i Barcelona per aquest ordre. Un punt simularà que Catalunya està a punt per a la independència.

Així ho han explicat aquest dimecres a la tarda en una roda de premsa en la que han explicat els continguts de la celebració que encara poden variar perquè s'hi està treballant.

Gerard Alsina, coordinador de l'àrea de voluntaris ha explicat que els en faran falta entre 350 i 400. «Volem fer una crida a tothom que hi pugui participar que ens vinguin a donar un cop de mà». En faran falta per coordinar els trams en què estarà dividt l'acte central al passeig de la Pau i que acolliran els visitants de les 9 comarques adscrites de la Catalunya central, per coordinar les marxes, per ajudar a facilitar la mobilitat i informar sobre els aparcaments o per a les barres. Alsina ha explicat que a hores d'ara ja tenen una seixantena de voluntaris inscrits però els en calen més. Qui estigui interessat en apuntar-se ho pot fer a: voluntaris11sberga@gmail.com

L'ANC de Berga també ha fet una crida perquè la gent s'inscrigui a la concentració de Berga (apunt.assemblea.cat) perquè això els facilita la feina ha explicat Manel Escobet ja que «es poden preveure moltes més coses». La convocatòria d'enguany «s'ha fet tard» i això ha suposat que «s'hagi obert el periode d'inscripcions quan molta gent ha marxat de vacances». Per això i davant la proximitat de la data de la celebració aconsellen inscriure's «quan més aviat millor». Escobet ha dit que no saben quina quantitat de persones s'han inscrit a Berga perquè aquesta informació no la tenen a nivell local.

Berga, el segon batec

L'acte en comú en cinc localitzacions diferents de la Diada començarà a Lleida i simularà la propagació del batec d'un cor. Un pilar dels castellers enlairarà un punt ortogràfic que es mourà com si fos el batec d'un cor. Després d'un parlament, li tocarà el torn de fer el mateix a Berga, Salt, Tarragona i Barcelona. L'acte se seguirà a través de les dues pantalles gegants que hi haurà al passeig de la Pau, una a l'escenari de la plaça de la Creu, a l'alçada de la parada dels taxis i al carrer de la Gran via. Al final, les cinc localitzacions faran el batec conjuntament.

Evitar aglomeracions

A banda de la mobilitat que serà un dels principals maldecaps dels organitzadors (vegeu Regió7 del 12 d'agost) aconseguir una arribada i sortida esglaonada dels participants en serà l'altre. Jordi Pons coordinador dels actes paral·lels ha explicat que s'inclouran dins de l'agenda de l'11-S d'enguany totes aquelles activitats que es facin a la comarca els dies 10 i 11 de setembre perquè els visitants s'animin a passar el cap de setmana al Berguedà i per descongestionar la zona central de l'acte i absorbir visitants i que estiguin repartits per la ciutat per evitar aglomeracions. A Berga es faran un reguitzell d'actes. Els ja habituals com l'acte oficial de la Diada o la Marxa de Torxes, i de nous com la Fira d'Entitats al Vall que coordina Ómmium Cultural que també té cura de convidar a patums del món de la cultura, l'esport o el periodisme de la Catalunya central a l'acte, música dissabte i diumenge, una jornada castellera i una trobada d'imatgeria i bestiari popular però sense foc.

Un cop s'hagi acabat l'acte central de la Diada els membres de la representació de l'Onze de Setembre i Gironella en faran una versió reduïda. I clourà l'acte «un concert que pugui tibar molta gent» i que encara o està concretat. Quan es disposi del programa definitiu d'actes es farà públic.

Finançament

L'ANC ha repartit mig centenar de guardioles a comerços de Berga i el Berguedà per recollir diners per ajudar a pagar les despeses de l'11-S. També se n'han repartit 24 en establiments comercials de la resta de comarques de l'àrea central. La part gran dels costos (muntar l'escenari principal, les dues pantalles, la sonorització i la senyal per fer la retransmissió televisiva) l'assumeix l'ANC nacional. I la resta, que encara no s'han quantificat, la de Berga. Per això recullen diners posant guardioles a comerços i amb altres activitats. Per exemple, posa a la venda 1.500 samarretes de la Diada, 250 clauers i també ha fet 10.000 pulseres amb la senyera per a qui vulgui col·laborar donant la voluntat.

D'altra banda, també està fent una campanya entre els bars i de la ciutat perquè tinguin els seus lavabos a disposició dels concentrats i se'ls donarà un rètol que els identificarà com a establiment col·laborador.

L'Assemblea berguedana també ha demanat que es guarneixin els balcons amb estelades i es posin noves les que estiguin espatllades. L'organització guarnirà els principals escenaris de la celebració de l'11-S, el Vall i el passeig de la Pau i també les entrades de Berga «per tenir una festa lluïda».