Borredà és l'epicentre, aquest cap de setmana, del formatge artesà català. Un any més, i ja en són nou, la vila acull la Mostra de Formatges Artesans de Catalunya, un esdeveniment que no ha parat de créixer des del seu inici i que ha esdevingut un referent per a la creació de noves fires similars arreu del territori. Una vintena d'elaboradors artesans de formatge es concentren a Borredà per fer pinya i donar a conèixer els seus productes, que cada vegada tenen més adeptes.

Toni Chueca, de Formatges Bauma i impulsor de la mostra, recorda que tot va començar amb la intenció de defensar un espai propi per als artesans del formatge. "L'objectiu principal era fer visible aquest sector, que en aquell moment pràcticament no existia o era molt desconegut", va explicar ahir durant el transcurs de la primera jornada de la fira. Amb el pas dels anys, va reconèixer, el món dels formatges artesans no ha parat de créixer, "perquè la quantitat d'artesans que ens hi dediquem ha augmentat considerablement, i perquè també hi ha un interès més gran dels consumidors cap al nostre producte". En aquest sentit, Chueca va recordar que encara hi ha feina per fer, però creu que des de l'Associació Catalana de Ramaders Elaboradors de Formatges Artesans (ACREFA) s'ha iniciat un camí important per posicionar aquest sector al mercat. Així ho va reconèixer el seu president, Nicanor Coscollola, que des de fa poc substitueix Chueca en el càrrec. "Els darrers trenta anys, el sector dels formatges artesans ha canviat radicalment, el nombre de productors és molt superior i els organitzadors de fires i mostres cada vegada s'interessen més per triar quins productes s'hi venen". Els dos formatgers van coincidir a assegurar que els darrers anys s'han creat noves mostres relacionades amb el formatge artesà, "i les que havien perdut l'essència del que és realment l'elaboració artesanal l'han volguda recuperar per tornar als orígens".

Activitats pedagògiques

La mostra de Borredà, que s'organitza des d'ACREDFA, l'Ajuntament de Borredà, Formatges Bauma i amb el suport de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, va més enllà de ser un expositor de formatges. El programa d'activitats inclou propostes pedagògiques i lúdiques al voltant d'aquest producte amb la voluntat de fer-la més atractiva. Ahir al migdia va tenir lloc la presentació del llibre Formatges. Els 50 millors de Catalunya, de Laia Pont i Natàlia Nicolau, i al vespre estava previst un sopar a base de formatges acompanyat de l'obra de teatre D'un Quixot, a càrrec de Teatre Nu. Avui hi haurà un taller d'elaboració de mató per a nens i un tast guiat de formatge, vi i poesia amb el poeta Biel Barnils i Isaac Gelabert.