Han passat vint-i-cinc anys i els berguedans van tornar a rebre, ahir, la Mare de Déu de Queralt. La imatge ha deixat el Santuari per fer estada entre els berguedans amb motiu de les festes del centenari de la seva coronació, el 1916. Com fa vint-i-cinc anys, petits i grans, creients i no creients, van sortir al carrer a rebre la Verge amb aplaudiments i alegria. Els preparatius i la implicació dels veïns dels darrers mesos (de Berga i comarca) van reflectir-se ahir amb l'alta participació a l'esdeveniment. Els berguedans han volgut seguir amb la tradició i rebre amb tots els honors la festa de la seva Mare de Déu, que per a molts és un símbol que va més enllà de la fe religiosa.

L'arribada d'ahir, però, es pot definir com a històrica, i és que per primer cop tota la comparseria de la Patum, així com també el tabaler i el banderer de la festa dels Elois, van participar a la rebuda. Abans de les 7 de la tarda, la imatge de la Mare de Déu arribava a la plaça de la Creu a sobre de la pick-up daurada que la passejarà per Berga i comarca durant els propers dies de celebració. En aquesta plaça, una multitud de berguedans ja feia una estona que l'esperava. L'espai es va anar omplint a mesura que s'acostava el moment, especialment, la gernació va créixer quan va fer acte de presència la comparseria de la Patum, provinent de la plaça de Sant Pere.

La marededéu va ser rebuda entre aplaudiments per tots els presents, una imatge molt similar, segons les cròniques de l'època, a la de l'any 1991. Els capitans de la festa d'enguany van ser els encarregats de treure la imatge del vehicle. Tot estava a punt per iniciar el camí cap a la plaça de Sant Pere. Pocs minuts després de les set de la tarda, el tabaler dels Elois, que iniciava la comitiva, va començar a repicar el tabal, i els assistents van tornar a arrencar a aplaudiments. Darrere, el banderer dels Elois amb els administradors, i seguidament el tabal de la Patum, compartit ahir per Carles Prat i Xavi Prat, els turcs i cavallets, les maces, la guita xica i la guita grossa, els nans vells, les dues parelles de gegants, els nans nous i l'àliga, que tancava la comitiva patumaire. Al darrere, la creu gòtica de Sant Pere amb els dos angelets de la Patum seguits pel mossèn custodi de Queralt, mossèn Ramon Barniol. Ara sí, a darrere, els capitans de la celebració portaven a l'esquena la imatge queraltina dins de la vitrina il·luminada. Al darrere, el macer de Berga encapçalava la comitiva d'autoritats amb la presència del president del Consell Comarcal del Berguedà, David Font, els regidors del grup de CiU, ERC i el PSC de l'Ajuntament de Berga i altres alcaldes de la comarca. Com ja estava previst, no hi va haver representació de l'alcaldessa ni de ningú de l'equip de govern de la CUP.

La comitiva va enfilar cap al barri vell, entrant per l'antic portal de Sallagosa. Va ser en aquest moment quan molts dels presents van optar per alterar el recorregut que seguia la comitiva i passar o bé per la ronda Moreta per arribar a la plaça de Sant Pere o bé desviar-se per Sant Francesc per accedir al carrer Ciutat per un altre tram. La comparseria, les autoritats i la imatge van desfilar solemnement per tot el tram previst amb l'acompanyament musical de la banda de l'escola municipal de música de Berga, que va interpretar, entre altres peces, la Marxa lenta de processó en honor a la Verge Maria de Queralt, de Fernando Corbeño Heredia.

Arribada a la plaça

Un dels moments més emotius de l'esdeveniment va ser l'arribada de la imatge a la plaça de Sant Pere. Amb la comparseria de la Patum al centre de la plaça, la Mare de Déu va fer entrada amb la interpretació del virolai Verge Gentil, de Mn. Marià Miró, a càrrec de més de 200 cantaires d'una dotzena de corals del Berguedà, acompanyats de la banda de l'escola de música i de Maria Àngels Pons, a l'orgue, i dirigits per Jordi Sabata i Narcís Mellado. La comitiva va avançar fins als peus de l'església, quan va sonar l'Himne de la Coronació de Queralt, amb música del mestre Antoni Ribera i lletra de Ferran Agulló. Un arranjament de Robert Agustina amb molta força que va ressonar per tota la plaça, amb un públic que escoltava amb respectuós silenci i que va esclatar en aplaudiments en diverses ocasions abans de l'acabament de la peça, especialment després de la interpretació del solo de tenor, a càrrec de Marc Villegas. Va ser després quan la imatge va enfilar escales amunt, per entrar a l'església parroquial de Santa Eulàlia, mentre sonava l'Ave Maria, amb música de Mn. Tuyet.

La imatge de la marededéu, autoritats i veïns van omplir el temple, on es va celebrar la pregària de benvinguda presidida per mossèn Ramon Barniol, el rector de Berga, Marc Majà i el Vicari General de la Diòcesi, Joan Casals. Els geganters de la Patum van fer l'ofrena dels rams de les gegantes i els membres de la guita xica van lliurar-li una estelada. Els mossens van donar la benvinguda a la imatge. Per acabar, tots els presents van poder estimar-la mentre sonaven, de nou, les notes dels virolais amb Joan Casals a l'orgue.