Després de la multitudinària benvinguda que els berguedans van fer a la Mare de Déu de Queralt dissabte passat a Berga, que va arribar a la ciutat per celebrar el centenari de la seva coronació, ahir la imatge va iniciar la passejada que farà pel Berguedà fins al proper 8 de setembre, quan retornarà al santuari. Avià va ser el primer municipi de rebre-la i els seus veïns li van donar la benvinguda el darrer dia de festa major.

A les 11 del matí la pick-up, ahir de color gris, de Queralt 2016 arribava a l'entrada d'Avià. Desenes de veïns, els gegants del municipi i una banda de joves músics ja l'esperaven per donar-li la benvinguda entre aplaudiments. La comitiva, encapçalada pels gegants i seguida per la formació musical, va començar la desfilada per l'avinguda de Pau Casals. El vehicle de la marededéu seguia al darrere escortat pels capitans de la festa i per tots els veïns que van sumar-se al seguici.

A la plaça del Padró van descarregar la imatge, que va ser rebuda per l'alcaldessa d'Avià, Patrocini Canal, el rector Ramon Viladés i el mossèn de Queralt, l'avianès Ramon Barniol, que ahir va viure un dia especial. L'alcaldessa va fer una ofrena floral i va dirigir-se al públic assistent assegurant que "els avianesos han tingut sempre una relació directa amb Queralt". En aquest sentit, va destacar que tant la marededéu com el santuari i el seu entorn natural són un referent per al municipi. Tres veïnes d'Avià amb el nom de Queralt van fer una ofrena per recordar "les nostres avantpassades, que pujaven a Queralt a peu i aprofitaven el camí per collir flors i fer un ram que portaven a la Verge", va recordar Canal. A continuació, la coral d'Avià i els músics van interpretar la sardana Les Aromes de Queralt. El darrer tram de la passejada, fins arribar a l'església parroquial de Sant Martí d'Avià, la imatge va ser portada per diversos veïns.

Un cop al temple, que va quedar ple de gom a gom, va celebrar-se la missa solemne presidida per mossèn Viladés i en la qual es va interpretar l'Himne de la Coronació. La marededéu va ser al municipi fins a les 6 de la tarda, quan la comitiva va sortir en direcció a Cal Rosal. A la seva arribada de nou a Berga va iniciar el recorregut per la ciutat, on ahir tocava el tram de la serra de Casampons. Avui dimarts, la marededéu visitarà Vilada i Montclar al matí; i Gironella i Puig-reig a la tarda.