El festival ecomusical Kali Mela que aquest juliol es va celebrar a Sant Jaume de Frontanyà, el poble més petit de Catalunya, encara porta cua. Un cop analitzades les conseqüències de l'esdeveniment, un grup de veïns ha decidit crear l'associació Defensa de Sant Jaume de Frontanyà per fer pressió i evitar que es torni a repetir al municipi el que consideren "una rave encoberta".

En una carta oberta, els veïns descontents amb la gestió del seu batlle volen que l'alcalde els doni les explicacions oportunes per haver autoritzat el festival "de manera unilateral i sense ser adient a l'entorn". Un dels impulsors de l'associació, Vladimir de Semir, ha qüestionat la "idoneïtat" d'un festival per a 2.000 persones en un lloc com Sant Jaume i ha apostat per un model de desenvolupament "sostenible" per a un municipi d'una trentena d'habitants. Els veïns estan disposats a "arribar fins al final" perquè creuen que "alguna cosa no s'ha fet bé".

L'associació Defensa de Sant Jaume de Frontanyà encara no s'explica com l'alcalde ha pogut actuar "amb tanta impunitat" i ha pogut decidir "sense assessorament de cap tipus" l'establiment aquest estiu del festival de caràcter privat. A més, els veïns es mostren preocupats perquè es pugui prendre "una decisió d'aquest tipus sense cap mena de consens veïnal". Per això han creat una associació, que es constituirà formalment en les properes setmanes, amb l'objectiu de "vetllar" pel futur del municipi. En la carta oberta que han enviat al batlle, el grup de veïns detalla que la seva finalitat serà defensar els valors tradicionals de Sant Jaume de Frontanyà, amb especial cura dels aspectes patrimonials, urbanístics i mediambientals, i treballar amb la comunitat i amb les institucions comarcals i nacionals catalanes per un desenvolupament consensuat i equilibrat del poble.

Des de l'associació, els veïns també demanen a l'alcalde que, abans de la reunió que li han demanat, faci una enquesta entre tots els veïns i residents per conèixer l'opinió d'impulsar el festival i poder valorar millor l'impacte i les conseqüències per al poble.

La carta oberta acaba amb un prec al batlle: "que a partir d'ara actuï amb més transparència democràtica" en la gestió del municipi. I també l'animen "a recuperar de nou un consell obert al consistori", perquè així pugui consultar als veïns i residents "tots aquells temes que poden comprometre els valors patrimonials i el futur desenvolupament del municipi". Un aspecte que el grup de veïns ha considerat "indispensable".