Dins dels actes del centenari de la coronació de la Mare de Déu de Queralt, el Teatre Patronat de Berga acollirà aquesta nit la projecció de la pel·lícula original de la Coronació de 1916. Tal i com ha explicat Ramon Gassó, que ha treballat per a la recuperació d'aquesta obra, l'original d'aquesta gravació, de Film Cabot (Barcelona), es va trobar al Teatre Patronat ja fa anys. Es tracta d'una bovina de pel·lícula en llauna que conté imatges de la celebració que es va viure a Berga el 1916 per la coronació de la imatge de Queralt. Tot i que el film ja fa anys que ha sortit a la llum, avui serà la primera vegada que es projecti en una pantalla de cinema gran, tal i com ha recordat Ramon Gassó, es tracta d'un documental en blanc i negre, inèdit per la gran majoria de berguedans. Entre d'altres s'hi pot veure la desfilada del sometent, la dels militars, l'arribada de la infanta a Berga, els Jocs Florals que es van fer al Casino, la Coronació pròpiament dita i la processó que la va seguir i en destaca la presència de la Infanta Isabel de Borbó. La pel·lícula s'ha conservat sense veu és per això que es projectarà amb música de piano que anirà a càrrec de Trini Mujal. El biblòfil Ramon Felipó ha cedit la filmació a aquest diari, d'una còpia feta d'aquesta pel·lícula.

Per altra banda, també s'estrenarà el curmetratge Les orenetes de Queralt, un treball del berguedà Josep Maria Rossinyol protagonitzat per Laia Cubilles i Pilar Sardà amb Fede Garrido a la direcció de fotografia, que s'ha realitzat amb motiu dels actes del centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt. La pel·lícula explica la història d'una noia que en un moment de la seva vida perd tota esperança en la vida i en les seves creences, i empren un llarg camí de retorn a casa seva, als seus orígens, però durant el camí trobarà una persona que la farà enfrontar-se a si mateixa i replantejar -se el seu futur".

El curtmetratge té una durada de 20 minuts

L'equip artístic ha estat format per Laia Cubilles, Pilar Sardà, Antonia Molera, Francesc Gannau, Arcadi Vives i Anna Escanez, i l'equip tècnic per, Frederic Garrido (Director de fotografia), Albert Garrido (càmera i muntatge), Bernat Gilabert (tècnic de so), Oriol Vilalta (música), AFTDAO (foto fixa), Marc Leal (disseny de vestuari), Alba Soler (maquillatge i claqueta), Anna Escanez (perruqueria), Janina Vilana i Judit Lucas (scripts) i Josep Maria Rossinyol (guió i direcció).

El seu director ha remarcat que «ha estat una experiència intensa però gratificant» i ha volgut donar les gràcies a tothom qui hi ha col·laborat de manera desinteressada i als particulars que han finançat el projecte.