El dia radiant i la intensa calor que es va viure ahir al prat del Castell de Castellar de n'Hug van facilitar que el tradicional Concurs Internacional de Gossos d'Atura de Castellar de n'Hug fos un èxit. El consolidat certamen, que ha celebrat enguany la 54a edició, ha tornat a aplegar una multitud de persones al municipi de l'alt Berguedà que any rere any s'omple de visitants que hi acudeixen atrets per l'esdeveniment. Miquel Adrover i el seu gos Xusco, de Felanitx (Mallorca), van ser els vencedors d'una jornada disputada i de nervis.

En l'edició d'enguany hi van participar 12 pastors d'arreu de Catalunya i també provinents del País Basc i Mallorca, una xifra similar a la d'anys anteriors. La única diferència, però, és que cap era de casa. Castellar de n'Hug i el Berguedà han perdut la representació al certamen. Tot i que l'any passat alguns joves pastors del municipi de l'alt Berguedà van començar a preparar-se i semblava que enguany hi tornarien a ser presents, finalment no ha estat així. La manca de pastors joves és un tema que preocupa l'alcalde del municipi, Salvador Juncà, tot i que sap que no hi ha una solució fàcil per resoldre aquesta situació.

Els pastors van haver de superar una primera prova donant ordres al seu gos perquè fes creure el ramat d'ovelles i el fes entrar, primer al cercle marcat i posteriorment els fes passar entre les tanques. Dels dotze participants, cinc van passar a la segona ronda i van haver de fer entrar el ramat al tancat. Finalment, el mallorquí Miquel Adrover, i el seu gos Xusco, va ser el millor del matí amb 187 punts. La segona posició va ser per a Josep Maria Pleguezuelos i el seu gos King, amb 185 punts, i en tercer lloc, amb 179,5, va quedar Juli Bayot amb la Xispa. També van participar a la segona ronda Hilari Novillo i la gossa Witney i Paul de Silva amb l'Scotx.

El batlle del municipi va valorar positivament el desenvolupament del certamen que un any més ha esdevingut multitudinari. Juncà va recordar que el concurs, amb un pressupost de 12.000 euros, es pot tirar endavant gràcies al suport de les institucions com el Consell Comarcal, la Diputació i la Generalitat i a la col·laboració dels veïns que s'hi impliquen. Ahir, a banda d'autoritats locals i comarcals, van presenciar el concurs la presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull. Els dos van comprometre's a continuar donant suport al certamen des de les seves institucions perquè tingui continuïtat i van assegurar que es tracta d'un esdeveniment que serveix de "punta de llança" per impulsar la ramaderia a les comarques del Pirineu català.

Per a Juncà, el concurs va molt més enllà de la reivindicació de la ramaderia i va recordar que és important per al municipi per a la gran quantitat de persones que s'hi acosten. "Per al sector turístic és molt important i sabem que any rere any els establiments en surten molt beneficiats, és per això que hem d'intentar mantenir-lo", va afirmar. Es calcula que el certamen aplega entre 3.000 i 4.000 persones al municipi.