Gironella, Berga i Solsona són més a prop de fer realitat velles assignatures pendents amb els seus centres educatius. En la seva compareixença d'ahir, el delegat territorial d'Enseyament a la Catalunya Central, Antoni Massegú, va anunciar que el Govern català ha iniciat els tràmits de licitació de les obres dels nous edificis de l'escola El Vinyet de Solsona, el centre d'ensenyament infantil i primari (CEIP) de Gironella i l'institut Serra de Noet de Berga.

Tal com ja va informar aquest diari al seu dia, la construcció del nou edifici del CEIP de Gironella va generar importants polèmiques polítiques al consistori local per discrepàncies de concepció sobre una obra llargament reivindicada per la comunitat educativa. L'acord de l'executiu es va prendre el 26 de juliol, tot i que no es va fer públic fins ahir. L'obra, amb un cost de 4,4 milions d'euros, consistirà a fer nou l'antic edifici dels mestres, que acollirà les aules. Així mateix es farà la rehabilitació completa dels dos edificis ja existents actualment: un acollirà el gimnàs i la sala polivalent i l'altre el menjador i la biblioteca.

Solsona també veurà com tira endavant la construcció de l'edifici de l'escola El Vinyet. Massegú va fer un "molt bon pronòstic" i confia que es completi abans de tres anys. El nou immoble s'edificarà als terrenys de la Cabana del Màrtir, que l'Ajuntament va cedir per fer les obres el 2009.

L'escola, que el curs anterior va estrenar els grups de 6è de primària i va tenir per primera vegada tots els cursos, se situa ara en uns barracons al camp de futbol sala d'un vell complex esportiu.

Menys alumnes per classe

El departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya va presentar ahir les dades d'inici del curs escolar 2016/2017. La informació referida a la Catalunya Central inclou les comarques d'Anoia, Berguedà, Bages, Moianès, Osona i Solsonès.

Les escoles i instituts de la Catalunya Central tindran aquest curs menys grups que superen el nombre òptim d'alumnes per classe. La baixada és generalitzada tant a l'educació infantil com a la primària i secundària. Per tant, quan comencin les classes el 12 de setembre hi haurà menys estudiants que l'any passat en grups més grans del que es considera adequat.

La ràtio màxima és de 25 alumnes per classe tant en educació infantil (menys de 6 anys) com a primària (de 6 a 12). A les comarques centrals, el percentatge de grups que la superen és de l'1,9% i el 3,5%, respectivament. Les dues xifres han millorat respecte a l'any passat, quan eren del 5,8% i el 5,2%. Pel que fa l'educació secundària obligatòria (12 a 16 anys), el percentatge de grups amb més de 30 alumnes s'ha reduït substancialment: ha passat del 14,6% al 5,8%.

Una de les tendències més importants és la caiguda d'alumnes d'infantil per la baixada de la natalitat. La dinàmica és la mateixa al conjunt del país. Mentre que l'any passat hi havia 16.403 nens i nenes que cursaven P3, P4 i P5, enguany la xifra ha baixat a 15.445, el 5,8% menys.