Berga viu des d'anit i fins a la matinada de diumenge una Patum extraordinària amb motiu de la commemoració del centenari de la Coronació Canònica de la Mare de Déu de Queralt. Es tracta d'una Patum insòlita que té lloc perquè la capital queraltina festeja que fa cent anys que es va coronar la verge del quer alt, una icona del berguedanisme. Cada vint-i-cinc anys des del 1916 s'ha celebrat l'aniversari d'aquell fet. I un dels actes perquè l'efemèride sigui lluïda és fer la festa de festes, la manifestació màxima i símbol d'identitat dels berguedans: la Patum.

Ja a primera hora de la tarda, pels carrers de Berga es veien noies que lluïen l'uniforme de la festa: texans o pantalons còmodes, bruses de tires i camisa lligada a la cintura per abrigar-se de la fresca de la nit. Tanmateix, a l'inici de la festa, a les 8 del vespre, a la plaça de Sant Pere feia calor i xafogor. L'àgora berguedana presentava un bon aspecte, plena de persones que no es van voler perdre aquesta ocasió ben especial. Els músics van marcar l'inici de la passada a les 8 en punt. Les maces, les guites i els gegants van protagonitzar els primers salts enmig d'un ambient de calorosa alegria.

La regidora de Patum, Mònica Garcia, va explicar a Regió7 que malgrat que no hi havia un cordó d'autoritats (però sí un per protegir els músics de les possibles empentes fruit de la massificació), els responsables de la festa serien a prop de la comparseria per comunicar-se amb els caps de colla per si calia activar el protocol per si plogués durant la passada o per si es produís qualsevol incidència que obligués a actuar.