El conflicte latent entre el govern de Berga i l'Església per la presència o no de representants religiosos al balcó consistorial iniciada aquest Corpus ha viscut aquest dissabte de Patum extraordinària del Centenrai de la Coronació de Queralt un nou episodi.

El cardenal Lluís Martínez Sistach i el bisbe de Solsona Xavier Novell han 'plantat' al consistori. Aquests eren els dos dels tres càrrecs eclesiàstics que s'havia previst que veiessin la Patum de lluïment especial amb motiu del Centenari de la Coronació des del balcó consistorial juntament amb Ramon Barniol el capellà custodi del santuari. La resta dels més de 30 religiosos que han concelebrat la missa de la Coronació, ja s'havia previst d'antuvi que no hi serien perquè el balcó consistorial té una capacitat limitada per a 70 persones i s'hi havien d'encabir altres convidats. Per aquesta majoria de religiosos ja s'havia programat que veiessin els salts de lluïment des del balcó de cal Sistach, d'un particular.

La Comissió del Centenari havia convidat als tres religiosos esmentats a seure al balcó després de consensuar-ho amb el govern local que va acceptar-ne la presència han indicat fonts de Queralt 2016.

Segons ha pogut saber aquest diari de diferents fonts, el conflicte ha sorgit quan s'ha hagut de decidir on seurien els tres religiosos esmentats en representació de l'Església.

Els representants eclesiàstics pel seu càrrec i representació consideraven que haurien d'haver segut a les cadires de primera fila del balcó on avui hi hagut el President de la Generalitat Carles Puigdemont, la batllessa Montse Venturós, la regidora de la festa Mònica Garcia, el mossèn custodi de Queralt Ramon Barniol i el medalla d'or de la ciutat de Berga, mossèn Climent Forner, -a qui el seu càrrec dóna una plaça al balcó-, entre d'altres. Tanmateix, els responsables del govern local creien que havien d'asseure's a la segona fila.

L'estira i arronsa pel protocol es va acabar divendres al vespre quan el bisbe de Solsona Xavier Novell va informar als membres de Queralt 2016 que veien que la seva presència al balcó consistorial podia generar tibantors havien decidit no anar-hi, estalviar-se problemes i veure els salts amb la resta de mossens que s'han instal·lat al balcó de cal Sistach segons han confirmat a aquest diari fonts coneixedores de les converses esmentades.

Dels tres representants que hi havien d'haver, només n'hi hagut un. I és que la solució salomònica que s'ha trobat ha estat que a primera fila hi hagués el representant més directe de Queralt: el capellà custodi del santuari i la Mare de Déu, Ramon Barniol.

Fonts de la comissió han dit a Regió7 que respectaven la voluntat del govern del consistori i també la del bisbat i han volgut treure ferro a un episodi al que no donen major importància.