Berga aplaudeix les sardanes queraltines

El Teatre Municipal s'omple amb prop de 300 assistents que no es volen perdre la fusió entre música tradicional i la imatge religiosa El projecte també ha inclòs la gravació d'un CD i ha servit per reivindicar l'obra de compositors locals

04.09.2016 | 08:27
Els components de Cobla Berga Jove, sota la direcció de Denis Rojo, en l´actuació d´ahir a la tarda al Teatre Municipal

S
ardana i Queralt són un binomi indestriable. Així va quedar demostrat ahir a la tarda al Teatre Municipal de Berga amb l'estrena del disc Sardanes del Centenari, a càrrec dels joves músics de la Cobla Berga Jove i sota la direcció del berguedà Denis Rojo. Un treball que inclou deu composicions noves d'encàrrec i que neix de la col·laboració de la Colla Sardanista Cim d'Estela, l'Associació de Veïns Sant Bartomeu de la Valldan, la Cobla Berga Jove i tots els músics que hi han col·laborat de manera desinteressada.

Prop de 300 assistents van omplir el teatre per escoltar el concert de sardanes dedicat a la Mare de Déu. No només en van gaudir els amants de les sardanes, sinó també tots aquells berguedans que no es volien perdre la fusió entre música tradicional i Queralt.

Ahir a la tarda, els assistents al concert van poder conèixer, en primícia, les 10 sardanes d'estrena que inclouen aquest disc, que s'ha editat amb motiu del Centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt. El Quer més alt va donar el tret de sortida al concert, una peça de l'incombustible Sergi Cuenca, que, tot i estar immers en espectacles de projecció nacional i estatal, treu temps per compondre peces per enriquir la musicologia de les tradicions de Berga. L'actuació va servir per acabar de completar la jornada més important de la commemoració del centenari, poques hores abans del moment culminant de la celebració: la Patum Completa de la nit.

Les sardanes que van presentar ahir es poden escoltar, doncs, en format CD, per un enregistrament que es va fer a mitjan juliol. Se n'han fet 600 còpies, i el projecte ha tingut un cost de 3.000 euros. La iniciativa musical ha servit per guarnir encara més d'actes culturals la commemoració del centenari, però també per ampliar la musicografia dedicada a la Mare de Déu de Queralt. I és que aquest projecte ha revalorat les peces sardanistes dedicades a la Verge i actualitzat la música al voltant d'aquest temàtica de tanta significació per als berguedans.

Els orígens de tot plegat cal anar-los a buscar a principi del 2015, quan la colla sardanista berguedana va engegar la maquinària per celebrar l'efemèride i de quina manera podrien incloure-hi les sardanes. Va sorgir la idea de demanar a músics berguedans que componguessin peces noves de temàtica queraltina pel centenari i que es poguessin estrenar en en un concert. Paral·lelament, l'Associació de Veïns de la Valldan va impulsar, conjuntament amb la Cobla Berga Jove, un concert de sardanes a l'entorn de Queralt pels volts de la festa major i dins dels actes del centenari. Vist que eren dos concerts pràcticament idèntics amb deu dies de diferència, es va plantejar fer una acció conjunta i encara més sonada.
Així, l'actuació va servir per presentar aquestes deu sardanes inèdites que conformen el nou disc, que inclou obres de Sergi Cuenca, Josep Vila, Lluís Pujals, Joan Casas, Joan Benavides, Josep Farràs, Martí Villegas, Joan Serra, Narcís Mellado i Robert Agustina, tots ells músics berguedans relacionats amb el món de la cobla. El disc també té tres peces queraltines, però no d'estrena, d'Agustí Cohí Grau, Manel Oltra i Pere Benítez i l'Himne de la Coronació de la Mare de Déu per a cobla arranjat per Lluís Gual. També s'ha reeditat el disc compacte del Cançoner de Queralt, enregistrat el 1984 en format casset per l'Orfeó Berguedà, que recull diverses peces queraltines.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Berguedà

Per l'esquerra, els regidors Oriol Camps i Francesc Ribera, ahir
Berga crea una taxa que grava la prestació del servei de clavegueram

Berga crea una taxa que grava la prestació del servei de clavegueram

El govern preveu recaptar 60.000 euros anuals per posar al dia «el servei públic més oblidat per...

Berga ajorna les jornades de pediatria per problemes tècnics

L'Hospital Comarcal Sant Bernabé de Berga ha ajornat les Jornades de Divulgació...

Gironella licita obres per posar leds per valor de 215.344 euros

Gironella licita obres per posar leds per valor de 215.344 euros

L'Ajuntament calcula que aquest canvi suposa un estalvi de 86.000 kWh i de 17.000 euros anuals

Berga crea una taxa que grava la prestació del servei de clavegueram

Berga crea una taxa que grava la prestació del servei de clavegueram

El govern preveu recaptar 60.000 euros per posar al dia «el servei públic més oblidat per tots»

L'Ajuntament de Berga crea una taxa per a la prestació del servei de clavegueram i connexió a la xarxa

L'Ajuntament de Berga crea una taxa per a la prestació del servei de clavegueram i connexió a la xarxa

El govern preveu recaptar 60.000 euros anuals que destinarà a posar al dia "el servei públic més...

L'Ajuntament de Berga reclama «l'alliberament immediat» de Sánchez i Cuixart

L'Ajuntament de Berga reclama «l'alliberament immediat» de Sánchez i Cuixart

Tots els regidors del plenari berguedà menys la del PSC condemnen l'empresonament dels dos líders...

Enllaços recomanats: Premis cinema