La presència del President de la Generalitat, Carles Puigdemont, al balcó de l'ajuntament de Berga va ser rebuda amb sonors crits d'independència per part de la gernació que omplia la plaça de Sant Pere. Allà, ahir al migdia, hi va tenir lloc la Patum de lluïment amb motiu del Centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt. Un cop el dirigent va estar instal·lat, els músics van desgranar les notes d'Els Segadors, que tota la plaça va cantar. Les autoritats al balcó el van escoltar dretes i algunes, amb el puny alçat. En les darreres patums, el que va començar sent un fet excepcional, cantar Els Segadors, s'ha convertit en una cosa habitual. Aquest gest sobiranista s'afegeix a d'altres, com per exemple les estelades al coll de la guita xica o de l'àliga.

Sigui com sigui, el centenari de la coronació va fer que ahir, un dissabte, es veiés la poc usual imatge d'una Patum de lluïment. Certament es feia estrany, perquè la Patum de lluïment té lloc els dijous i diumenges de Corpus.

Els salts es van desenvolupar, però, com en la Patum de sempre. A la sortida de l'ofici, la comparseria va acompanyar les autoritats amb l'habitual passadís per arribar al consistori.

La Patum de lluïment va començar després d'un quart d'una. La forta i intensa calor (l'amalgama inèdita de músics de diferents formacions que toquen aquesta Patum es van protegir amb una vela) va presidir els salts, que van aplegar un públic majoritàriament berguedà però també de les comarques centrals. Els salts van seguir el guió habitual.