Després de mesos de preparatius, Berga enceta aquest cap de setmana els actes oficials de celebració del Centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt. Una festa que es preveu única, per alguns dels fets que s'esdevindran; popular i participativa; i que vagi més enllà de la religió tot i els seus clars orígens.

Els que van viure el 75è aniversari, l'any 1991, o els veïns que recorden alguna cosa de la celebració del 66 (i en menys quantitat, dels actes del 1941), esperen que la festa d'enguany sigui igual de concorreguda o encara més, perquè es tracta del centenari. Les persones que per primera vegada seran testimonis de la celebració d'un dels aniversaris de la coronació de Queralt, no s'ho acaben d'imaginar. La societat ha canviat molt el darrer quart de segle, i és per això que l'expectació regna a l'ambient i ha anat in crescendo durant els darrers mesos mentre s'ha anat preparant l'engranatge per rebre aquest dissabte la imatge de la Mare de Déu de Queralt, que deixarà el Santuari durant dotze dies.

El que en destaquen les persones consultades per Regió7, principalment, és el fet que aquesta celebració hagi aconseguit activar l'ambient participatiu que es respira a la ciutat els darrers mesos i unificar esforços en un únic sentit. Entitats, veïns i col·lectius s'han implicat per organitzar activitats durant el darrer any i que tindran la seva culminació des de demà i fins al 8 de setembre. Així ho destaca, per exemple, l'historiador i arxiver Xavier Pedrals, que considera que, "abans que comencin els actes oficials, és un èxit que hi hagi hagut una mobilització tan gran de la ciutadania". Creu que això es deu al fet que "els berguedans aprecien Queralt, però també a la bona organització que hi ha hagut per part de la comissió de Queralt 2016, que ha sabut dirigir l'espontaneïtat dels veïns". Per a Pedrals, "el fet d'haver aglutinat persones amb interessos i sensibilitats tan diferents és molt positiu", i assegura que el resultat final "també sembla que serà positiu", fent referència a la participació dels veïns als actes que comencen demà.

Més enllà de la religió

El fet que sigui una festa religiosa ha fet sorgir opinions contràries d'alguns col·lectius. Per a Ferran Aymerich, membre de la comissió organitzadora, s'ha demostrat que la festa va més enllà. "Queralt és molt més que la gent purament catòlica practicant que va a missa, per dir-ho així. Crec que bona part dels berguedans s'estimen de manera especial Queralt per sobre del que representa religiosament". Això fa que una persona que "a priori potser ni tan sols és creient pugui pujar al santuari a reflexionar. Això es veu, perquè si només guarnissin els que van a missa hi hauria menys carrers engalanats". I és que pràcticament totes les zones de Berga estan decorades des de fa unes setmanes per rebre la Verge.

El músic berguedà Jordi Sabata té clar que és una efemèride important per a la ciutat. "Deixant de banda el debat de si és o no una festa religiosa, crec que s'ha de valorar molt més el fet que durant aquests dies tindran lloc esdeveniments únics i irrepetibles molt interessants, com per exemple que les comparseries de la Patum, els representants dels Elois rebran a la imatge de Queralt i pujaran en processó pel carrer Major". En aquest sentit, ho compara a poder assistir a un "espectacle que no veurem més".

Opinions de tots colors

Hi ha ciutadans que no acaben de veure clara la festa. Tot i que ho respecta i hi ha treballat durant les darreres setmanes per engalanar els carrers, perquè és la seva feina, l'artista Angelina Vilella no entén perquè se celebra. "Crec que és una contradicció pel moment social que estem vivint i algú m'ho hauria d'explicar bé", va afirmar.

Com ja s'ha fet públic els darrers dies, l'Ateneu Columna Terra i Llibertat s'ha mostrat totalment contrari a la celebració i assegura que és una festa religiosa i poc representativa de la societat actual. A l'altra banda de la balança hi ha desenes d'entitats que s'hi han implicat amb el guarniment dels carrers, amb l'organització d'activitats i amb l'obtenció de beneficis per finançar els actes. És el cas de l'Associació de Veïns dels Quatre Barris. El seu president, Joan Ramon Bella, assegura que "molts dels berguedans que tenim fe recorrem a la Mare de Déu de Queralt quan tenim un problema, però, més enllà d'això, ha de quedar clar que es tracta d'una festa popular, del poble, on tothom hi ha pogut dir i fer la seva".