El món independentista i l'espai polític dels comuns, les confluències d'esquerres alternatives, compartiran alguns dels actes reivindicatius amb motiu de la Diada de l'11 de Setembre, malgrat els recels mutus d'aquestes dues forces, en plena competició per l'hegemonia política a Catalunya.

Les celebracions tindran un primer gran focus d'interès aquest divendres a les 7 de la tarda a Sant Boi de Llobregat, en un inèdit acte conjunt d'ERC, la CUP i Podem Catalunya, que servirà per commemorar el 40è aniversari de la manifestació catalanista celebrada en aquesta mateixa localitat la primera Diada després de la mort de Franco. L'acte, en què intervindran Oriol Junqueras (ERC), Anna Gabriel (CUP), Albano-Dante Fachin (Podem), Joan Carles Gallego (CCOO) i Camil Ros (UGT), entre d'altres, i que unirà simbòlicament en un mateix escenari diverses famílies de l'esquerra catalana, ha estat centre de la polèmica per l'exclusió dels hereus de CDC.

El Partit Demòcrata Català (PDC) no hi ha estat convidat, cosa que ha motivat fins i tot les crítiques del fill de Jordi Carbonell, dirigent històric d'ERC mort el mes d'agost passat als 92 anys i la imatge del qual va servir per il·lustrar el cartell de la trobada, acompanyat d'una de les seves frases: "Que la prudència no ens faci traïdors". En una carta oberta als organitzadors avançada pel diari Ara, Jordi Carbonell fill expressa la seva "indignació" per la utilització de la figura del seu pare, que segons va recordar solia dir que "la independència no s'aconseguiria sense Convergència". En una segona versió del cartell de l'acte, la imatge històrica de Carbonell ha estat substituïda per la de Junqueras, Gabriel i Fachin.

Dissabte a la nit, a l'esplanada al costat del Born Centre Cultural de Barcelona, tindrà lloc l'acte institucional de la Diada organitzat pel Govern i el Parlament i copresidit pel President de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la presidenta de la cambra catalana, Carme Forcadell.

Diumenge al matí, el monument a Rafael Casanova a Barcelona tornarà a congregar un any més partits i entitats, que duran a terme la tradicional ofrena floral.

Al migdia, els comuns tornaran a Sant Boi de Llobregat per celebrar un cop més l'aniversari de la concentració convocada el 1976 per l'Assemblea de Catalunya, la plataforma transversal de forces de l'oposició antifranquista.

El PSC acudirà als actes institucionals de la Diada, però es desmarcarà de les celebracions de signe sobiranista i acudirà a l'homenatge a l'expresident xilè Salvador Allende, al barri del Carmel de Barcelona. Els socialistes no són els únics que marcaran distàncies amb els actes sobiranistes: Ciutadans organitza una paellada a Premià de Mar, mentre que el PPC preveu llegir un manifest amb motiu de l'11 de setembre.

El plat fort de la jornada arribarà a les 17.14. A aquella hora simbòlica, en record de la derrota de Barcelona, fa tres segles, a mans de les tropes borbòniques, arrencarà la mobilització independentista convocada per l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural a cinc punts de Catalunya: Barcelona, Tarragona, Lleida, Salt i Berga. Serà aquí on independentistes i comuns, dos espais que segons les enquestes podrien disputar-se la victòria en unes noves eleccions catalanes, tornaran a coincidir.

A la convocatòria de les entitats sobiranistes no només hi acudiran representants de l'independentisme polític, inclòs el President de la Generalitat, Carles Puigdemont, els consellers del seu Govern i els màxims responsables del PDC, ERC i la CUP, sinó també dirigents de Podem, com el mateix Fachin, el portaveu d'En Comú Podem a Madrid, Xavier Domènech, o l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a diferència d'ICV i EUiA, que han decidit no assistir-hi perquè discrepen del pla unilateral cap a la independència. L'esquerra independentista i anticapitalista, a més, manté la seva tradicional manifestació del dia 11 a la tarda, amb la participació de figures destacades de la CUP.