La Patum infantil de Berga es mobilitza per evitar que els nens menors de 10 anys d'edat puguin accedir a les comparses del foc de la festa com pasa fins ara.. Fonts de l'entitat han informat avui que «no volem que se'ns apliqui el Reial Decret 989/2015 , que obliga als nens ser majors de 10 anys per accedir a qualsevol de les comparses del foc que realitzem en l'actualitat (maces, guites i plens). Fonts de l'entitat han explicat que reclamen que volen «una excepció d'aquesta normativa i que no ens afecti de cara les festes del Corpus» del 2017.

Fonts de l'entitat han explicat que actualment els nens que integren les comparses del foc tenen entre 6 i 10 anys. «Si apliquéssim aquesta normativa ens trobaríem que les comparses no estan adaptades i per altra banda, es perdria l'essència de la Patum Infantil». HI ha afegit que

«s'ha de tenir en comte que la Patum Infantil també és Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat i el fet de tenir una escola de patumaires, va ser clau perquè la festa de la Patum de Berga obtingués aquest reconeixement».

L'entitat comença aquest cap de setmana una recollida de signatures. Ho farà a través d'un estand a la fira d´entitats que es realitzarà al Passeig de la Indústria de Berga.

Fonts de l'entitat ha demanat als mitjans de comunicació que es facin ressò d'aquesta situació «i ajudar-nos a donar tota la cobertura mediàtica perquè la gent sàpiga la greu problemàtica que tenim».

A més l'entitat ha redactat aquest manifest:

NO SOM PIROTÈCNICA, SOM CULTURA

Des de l´Associació per a la Patum Infantil fem una crida al poble, estaments, associacions, entitats, mitjans de comunicació i polítics, per tal de que, des d´avui mateix, comencem a treballar conjuntament per a solucionar un problema que amenaça amb desestabilitzar de manera important les nostres festes tradicionals i concretament la Patum Infantil de Berga.

Actualment, se´ns ordena complir la Disposició Addicional Sisena del Reial Decret 989/2015, de 30 d´octubre, pel qual s'aprova el Reglament d'articles pirotècnics i cartutxeria. Aquesta disposició apuja fins als 10 anys l´edat mínima dels nens que participen en les comparses de foc. Aquest fet fa inviable la Patum Infantil tal i com la coneixem avui.

Per aquest motiu, des de l´Associació per a la Patum Infantil:

1) Demanem el suport de tots aquells que estimen la Patum, a l'hora de mobilitzar-nos, rebel·lar-nos i protestar contra les situacions d´assetjament a les que estem exposats tots els que vetllem per la Patum Infantil, per part d´unes lleis que no entenen la cultura tradicional catalana.

2) Convoquem a totes les persones que així ho desitgin a adherir-se a aquest manifest en forma de signatura per presentar-les on creguem oportú per a aconseguir el nostre objectiu.

3) Instem als polícics a treballar en una nova Disposició que rebaixi a 8 anys la participació dels nens en comparses de foc com s´ha fet fins ara sense cap tipus d´accident, argumentant que la Patum Infantil va ser un dels fets decisius quan es va concedir el títol d'Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO el 25 de novembre de 2005 i aleshores ja participaven nens d´edat inferior a l´esmentada. O bé, d'altra banda, demanem una exempció de la Disposició Addicional Sisena del Reial Decret 989/2015 per a poder celebrar la Patum Infantil com fa més de 59 anys que portem fent.

4) Argumentem que complim totes les mesures possibles per a la protecció del nostre bé més preuat, els nens que conformen les comparses i que participen de la Patum Infantil.