Berga espera amb impaciència un dia històric per la ciutat. La visita de més de 70.000 persones a l'acte reivindicatiu de la Diada d'aquest diumenge serà un fet insòlit a la comarca del Berguedà.

Tal i com ja va avançar Regió7 aquest dimarts, les inscripcions es van tancar amb 23.621 persones apuntades amb la previsió que la xifra augmentés i es multipliqués per tres amb visitants que participaran a la manfiestació però sense haver-se inscrit prèviament, seguint l'experiència de les manifestacions celebrades en els anys anteriors. Tal i com ha confirmat a Regió7, el membre del secretariat nacional de l'ANC a la setena regió, Manel Escobet, i seguint aquesta multiplicació, es preveu la presència de 70.863 persones, una xifra de visitants insòlita a la capital berguedana.

Els visitants en un principi, no hauràn de patir pel temps, segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), de cara a diumenge es preveu una clara millora. La Diada serà una jornada assolellada en general, amb només alguns intervals de núvols poc importants. A la tarda creixeran nuvolades a la muntanya amb alguns possibles ruixats en punts del Pirineu. La temperatura pujarà lleugerament i l'ambient serà càlid.

Estacionament i arribada a la ciutat

L'aparcament de totes aquestes persones vingudes d'arreu de la Catalunya Central és un dels grans maldecaps de la organització. La mobilització més multitudinària que s'hagi viscut mai a Berga multiplicarà la població de la ciutat per 5. La gran quantitat de gent que s'hi espera suposa un repte organitzatiu majúscul, també per als serveis de seguretat i trànsit. L'ANC ha preparat una dotzena d'àrees d'aparcament per a turismes i ha ressituat la parada regular d'autobusos, que serà a la zona de la residència d'avis. Des d'allà, sortiran els busos de les línies habituals a Barcelona i a Manresa. El dia abans, a partir de les 3 de la tarda, el baixador normal ja no serà accessible, i dissabte la parada serà al passeig de la Pau, 55.

Els autobusos vinguts de fins a 10 comarques, Alt Urgell, Anoia, Bages, resta del Berguedà, Cerdanya, Lluçanès, Moianès, Ripollès i Solsonès, aparcaran llavors al tram que va d'aquesta àrea de la Valldan fins a davant de l'Hotel Berga Park, també a la mateixa carretera de Solsona. Els autobusos d'Osona, una de les comarques que n'aportarà més (fins a 130), es desplaçaran a Avià, on se'ls ha habilitat una zona d'aparcament addicional.

També hi haurà àrees urbanes de Berga que estaran habilitades per a l'aparcament, com el barri del Tossalet o els Pedregals. Ningú ha de patir, però. Perquè seran els mateixos Mossos -des de la carretera- els que indicaran quin dels pàrquings està disponible en cada moment. "Només n'obrirem un, un cop que l'anterior s'hagi omplert del tot", avança Lluís Escri-che. A la C-16 hi haurà senyalització especial, informant-ne.

A partir de les 12 del migdia no es podrà accedir ni aparcar a la C-26, en l'enllaç a Berga amb la carretera C-1411Z (en direcció a Cal Rosal) i només es donarà pas per entrar al centre comercial, l'àrea del Lidl. Tampoc es podrà accedir a Berga des de la C-16 ni per l'entrada sud, ni pel centre ni pel nord, i els vehicles entraran a Berga per la sortida 90, la carretera de Sant Llorenç, on es dirigiran a l'estacionament. En emplenar-se els aparcamenst d'aquesta àrea, als vehicles se'ls indicarà que agafin la sortida 95.

Una ciutat amb els serveis preparats

A hores d´ara trobar una taula per dinar aquest Onze de Setembre als restaurants de Berga comença a ser una missió impossible. Ramon Sala, de l´associació d´Hostaleria i Turisme del Berguedà, ha explicat a Regió7 que «fa un mes que els restaurants estan plens». La ciutat té una oferta limitada que des de l´entitat gremial no han pogut quantificar. L´allau de feina que hauran de suportar els restauradors berguedans aquest diumenge quan treballaran a ple rendiment és una situació inèdita que ha generat una barreja d´inquietud i expectació entre els professionals del sector per veure com ho podran digerir. «Tenim una certa inquietud perquè tot vagi bé», ha assenyalat Ramon Sala. «Hi haurà molta demanda i gestionar un pic de feina com aquest serà complicat», assegura Ramon Sala.

Cada establiment s´ho ha organitzat per poder servir el màxim de clients possible. Així, hi ha restaurants que faran diferents torns i altres que ampliaran la seva oferta habitual de menús servint també entrepans freds o que es pu-guin escalfar al moment. Altres establiments no admeten reserves a l´avançada, només a partir d´una hora determinada. Aquest és el cas de Cal Blasi, on començaran a fer reserves a partir de la 1 de la tarda. Fonts de l´establiment situat al Vall calculen que serviran entre 60 i 80 menús. Aquest dia no oferiran el servei de carta. L´establiment ha reforçat la plantilla i ha incrementat el seu proveïment de queviures i begudes per poder fer front a l´augment de la demanda

També compten fer un bon calaix els bars. Aquests establiments han augmentat la seva demanda de begudes als distribuïdors entre 15 i 20 vegades, segons ha explicat Ignasi Andreu, comercial de Dibages. Després d´una Patum extraordinària en què la demanda de cerveses va augmentar exponencialment, ara afronten una Diada amb un públic que preveuen que consumirà més begudes sense alcohol. L´increment de la demanda depèn del tipus de bar, però, en general, Andreu diu que «un bar que et gasta 2 barrils de cervesa en una setmana aquesta se n´han quedat 2o i si es quedaven 5 caixes d´aigua se´n queda 50». Andreu ha explicat que «anem de bòlit» perquè se´ls concentra la feina. Les cases distribuïdores també ofereixen als seus clients neveres extres.

Un dels bars de Berga més propers a l´escenari de la Diada serà La Tosca. Obriran expressament perquè estan de vacances i l´endemà les continuaran. «Gairebé seria un lleig tancar quan ens ho fan davant de casa», ha dit el propietari Toni Barat. Obriran a les 10 del matí amb el doble de personal de l´habitual -10 persones-, i oferiran entrepans freds, aigua, cervesa, refrescos, gelats i cafès. No serviran a les taules, només a la barra mitjançant un sistema de vals. S´han proveït de 6 neveres més per guardar-hi les begudes fresques i dos tibadors més de cervesa. Com a curiositat, aquest bar té previst vendre 600 litres de cervesa i 2.300 aigües. Barat ha dit que es preveu que el de l´11-S «sigui l´acte més massiu que s´ha fet mai a Berga».

L'agenda d'actes de l'11-S

A més de l'acte central, Berga acollirà una diversitat important d'actes que resumim en aquesta agenda:

Diumenge 11 de setembre de 2016

VISITA TEMÀTICA AL CASTELL DE BERGA plaça Sant Joan a les 9 i 11 del matí. Preu: la voluntat Organitza Amics del Castell.

CLICK PATUM Sala Polivalent Casino (Ronda de Queralt, 15) de 10 del matí a 8 del vespre (no tanca al migdia). Exposició de diorames de Clicks de Playmobil sobre La Patum dissenyada i creada per fer gaudir a petits i grans. Més informació www.clickpatum.com

FIRA D'ENTITATS Passeig de la indústria de 10 del matí a 9 del vespre. Hi haurà paradetes amb menjar i beure. Organitza ÒMNIUM BERGUEDÀ

ACTIVITATS I JOCS PER INFANTS Pavelló d'esports (C/ Guillem de Berguedà, s/n-Barri del Tossalet). Durant tot el matí. Organitza Associació de veïns del Tossalet.

MÚSICA AMB CANTAUTORS I DJ´S plaça Maragall de 10 del matí a 4 de la tarda i de 6 de la tarda a 9 del vespre.

Organitza Associació Cultural Konvent.

MÚSICA D´ACORDIONS al Carrer Major de 10 del matí a 1 del migdia / Organitza Pep Vancell.

ACTES OFICIALS AL MONUMENT DE RAFAEL CASANOVA (Ctra. de Solsona) de 10 a 11 del matí. Organitza Ajuntament de Berga.

CERCAVILA PER ACOMPANYAR LA GENT FINS LA FIRA D'ENTITATS Entre el monument de Rafael Casanova i la plaça Viladomat a partir de les 11, a l´acabar els actes oficials. Organitza Banda de l'Escola Municipal de Música de Berga.

MÚSICA AL CARRER AMB PUNXA-DISCS BERGUEDANS plaça del Mercat de 2/4 d´11 del matí a 4 de la tarda. Organitza Casal Panxo.

CONCERT DE MÚSICA FOLK DEL MÓN Pl. del Forn d´11 del matí a 3 de la tarda / Organitza Berguedana de Folklore Total.

MITJA AUDICIÓ DE SARDANES AMB LA COBLA PIRINEU Plaça Viladomat d´11 a 12 del matí.

DIADA CASTELLERA Plaça Viladomat de 12 a 2 del migdia. Hi haurà diverses colles castelleres.

ARROSSADA POPULAR Local dels Castellers de Berga (antic Cine Catalunya) a 2/4 de 3 de la tarda. Preu socis 6 euros/No socis 8 euros. Venda anticipada de tiquets al mateix local. Organitza Castellers de Berga.

DINAR POPULAR Pavelló d´Esports (c/ Guillem de Berguedà, s/n-Barri del Tossalet). Horari i venda de tiquets: consultar a la mateixa associació. Organitza associació de veïns El Tossalet.

BOTIFARRADA POPULAR plaça del Mercat a les 2 del migdia. Venda de tiquets al mateix lloc fins a esgotar existències. Preu 5 euros / Organitza: Casal Panxo.

CONCENTRACIÓ I CERCAVILA DE COLLES DE GEGANTS I BESTIARI POPULAR a les 2 de la tarda PLANTADA a la pl. de Sant Pere i a les 3 CERCAVILA seguint el c/Major, pl. St. Joan, pl. de les Fonts, c/Barcelona i arribada al pg. de La Pau prevista cap a les 4. Es podran veure les comparses de La Patum dins l'Ajuntament.

PUBILLATGE DE CATALUNYA plaça de Sant Pere sortida a les 3 de la tarda. Acompanyaran la cercavila de colles de gegants i

bestiari popular.

PERFORMANCE REPRESENTANT ARRELAMENT A LA TERRA Rotonda del monument a la Patum (Ctra. Sant Fruitós) de 2/4 de 4 a 2/4 de 5 de la tarda / Organitza Procés Constituent del Berguedà.

PERFORMANCE AMB GRUP D'ANIMACIÓ Itinerant pel centre i passeig de la Pau de 4 a 5 de la tarda. Organitza Munt d'arts.

ACTE CENTRAL DE LA DIADA Passeig de la Pau / Plaça de la Creu de 4 a 1/4 de 7 de la tarda. Organitza Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural.

REPRESENTACIÓ DE FRAGMENTS DE L'OBRA "L´11 DE SETEMBRE I GIRONELLA" Escenari principal a la plaça de la Creu.

a 1/4 de 7 de la tarda.

CONCERT FINAL: FELIU VENTURA I BRAMS Escenari principal a la plaça de la Creu a 2/4 de 7 de la tarda. Organitza Assemblea Nacional del Berguedà.

Recomanacions de seguretat

El Mossos d'Esquadran van emete un comunicat amb recomanacions de seguretat per a tots aquells que participin en la mobilització:

-Informa´t de l´entitat organitzadora i del recorregut.

-Planifica com anar vestit, pronòstic del temps i el mitjà de transport que utilitzaràs.

-Arribar amb temps suficient per tal d´evitar aglomeracions.

-Recorda portar un document acreditatiu. Si anem amb nens o persones amb problemes de salut mental, seria convenient preparar una identificació per a ells (braçalet o penjoll).

Consells de seguretat una vegada al lloc:

-Segueix les normes bàsiques de seguretat i evita accions incíviques.

-Estar atents als comunicats oficials de l´entitat organitzadora i dels cossos d´emergència.

-Informa´t de les vies d´evacuació del teu tram concret en cas d´emergència.

-No portis objectes que puguin ser utilitzats per altres persones per agredir o ser llançats.

-Deixar a casa els objectes de valor.

-Si notem algun element o actitud que ens cridi l´atenció, avisa als organitzadors o als cossos d´emergència.

En cas d´emergència durant la manifestació:

Mantenir la calma i segueix les indicacions dels organitzadors o cossos d´emergències.

Si s´ha d´evacuar, caminar ràpid però sense córrer i si pots, ajuda altres persones a fer el mateix.

En la mesura que sigui possible, no utilitzar el telèfon mòbil per enviar fotos o vídeos personals en situacions d´emergència. Pot entorpir la comunicació dels serveis d´emergències.