Berga espera rebre aquest diumenge fins a 70.000 persones, cinc vegades la seva població habitual, en la mobilització descentralitzada que les entitats sobiranistes han organitzat a la ciutat. Oficialment, hi ha 24.000 inscrits, però des de l'organització s'espera que se superi amb escreix.

Malgrat que la capital berguedana està acostumada a organitzar grans esdeveniments com la Patum, el repte és majúscul, ja que s'espera l'arribada a la població de 200 autobusos -alguns dels quals, faran diversos viatges- i prop de 10.000 cotxes, que han començat a fer acte de presència a quarts de 12 del migdia. Fins a les 15h, es calcula que havien arribat al municipi uns 170 autobusos de manera esglaonada i sense grans aglomeracions, només amb algunes retencions puntuals. Algunes de les zones d'aparcament ja es troben plenes.

Concretament, el Bages ha enviat 45 busos llançadora que faran dos viatges, l'Anoia 25, Osona 110 més, el Ripollès 10, la Cerdanya 5, l'Alt Urgell 4, el Solsonès 4 i el Moianès 5. Tots els combois aparcaran entre el polígon industrial La Valldan, la carretera de Solsona i a veïna població d'Avià.

El municipi també ha posat a disposició dels participants unes 10.000 places d'aparcament per a vehicles privats a zona esportiva Tossalet, als Pedregals i diversos aparcaments de supermercats, molts dels quals ja estan plens. A més, també hi haurà desenes de camps de conreu distribuïts als afores de Berga perquè els ciutadans arribin caminant fins al centre.

La majoria de combois han sortit entre mig matí i fins al migdia cap a la capital del Berguedà per poder-se fer un lloc a la zona al màxim de propera a la ciutat i els ciutadans lluïen la samarreta de les entitats sobiranistes amb el lema 'A punt' i arribaven carregats d'estelades. Les carreteres només han registrat algunes retencions puntuals.

La presidenta d'Òmnium de l'Alt Urgell, Núria Oliva, ha constatat que la població de la comarca ha tingut una resposta "molt positiva", amb 4 autobusos, però ha assegurat que "molta gent" es desplaçaria en vehicle particular, ja que no hi ha més d'una hora de distància a Berga.

Duncan MacClennan, escocès de vacances a l'Alt Urgell, ha explicat en declaracions a l'ACN que donava suport a la diada de Catalunya que li agrada "molt". Un dels manifestants, Roger Gravet, ha explicat que és el primer cop que s'ha animat a participar a la Diada en defensa d'un país independent "que s'ha de construir des de la gent". "Hi ha d'anar tothom, espero que sigui l'última manifestació fora de la independència perquè ha arribat un punt que no és sostenible estar a Espanya, espero fem la desconnexió i aquest sigui l'últim any", ha manifestat.

Finalment, la Navidad Bel, veïna d'Igualada de 87 anys, ha explicat que les va passar "mol negres amb la guerra" i ara vol lluitar pels meus néts amb l'objectiu que tinguin "una vida més bona" que la que ella va tenir.

Text