El moment ha estat únic. La capital del Berguedà, plena a vessar, ja ha bategat per reclamar la independència. Just a les 17.14 minuts ha començat l'acte descentralitzat de la Diada d'enguany amb el repic de campanes a la Seu de Lleida per, seguidament després de llegir la primera part del manifest, passar el relleu a Berga, avui la capital de la cultura catalana. La ciutat ha bategat com mai, amb els 40.000 punts repartits entre els participants, en un acte multitudinari que ha omplert el passeig de la Pau, des de la plaça de la Creu i fins a la carretera de Sant Fruitós, de veïns vinguts del Bages, el Solsonès, l'Anoia, el Moianès, el Lluçanès, Osona, el Ripollès, la Cerdanya, l'Alt Urgell i també del Berguedà. També s'han omplert alguns dels carrers adjacents.

El conductor de l'acte, Màrius Serra, ha donat la benvinguda. A continuació les desenes de milers de persones concentrades en els seus respectius trams han seguit les indicacions i han aixecat els punts en el moment indicat. La corredora Núria Picas ha estat l'encarregada de llegir el manifest. El relleu ha passat a Salt, per continuar amb aquesta mobilització única. Després a Tarragona i finalment a Barcelona.

Des de la fila zero del Passeig de la Pau de Berga, han participat a l'acte diversos polítics i representants institucionals i de la cultura catalana, entre els que cal destacar els consellers Carles Mundó i Josep Rull, el cuiner Nandu Jubany o alcaldes i regidors de les comarques centrals. També han estat presents a la concentració colles castelleres de la zona així com gegants i bestiari i els representants del pubillatge a nivell nacional.