Algunes parades amb la persiana abaixada i pocs bolets frescos. Aquesta és la imatge que presentava ahir el mercat del bolet de Cal Rosal en el seu primer dia de funcionament. Els paradistes que van animar-se a obrir portes asseguren que la temporada boletaire encara no ha començat, però esperen que després de les pluges dels darrers dies la situació canviï i pugui acabar sent un bon any per omplir les cistelles i el calaix.

De les deu parades que ocupen el mercat cada any, ahir algunes encara no estaven obertes. Els paradistes asseguren que el fet que la temporada encara no hagi pràcticament ni començat ha frenat alguns venedors. Qui sí que ahir ja va vendre els primers ceps va ser la Lluïsa Vilalta. La seva parada, però, presenta una imatge que no té gaire a veure amb la d'anys anteriors, quan els bolets frescos ocupaven una gran part del seu taulell. Ahir, en substitució, hi regnaven els bolets secs o els productes derivats del bolet. "Encara no se'n troben i els pocs que tenia ja els he venut a primera hora", explicava Vilalta a aquest diari. La venedora espera que després de les pluges dels darrers dies "la cosa canviï i puguem dir que d'aquí a quinze dies tindrem les parades plenes de bolets i de gent".

Ahir també va obrir les portes de la seva parada Ramon Romera, que tenia a l'aparador alguns rovellons, rossinyols i trompetes de la mort. Va reconèixer que els bolets no són del Berguedà. "Me'ls han portat diversos boletaires aquest matí, però són, com a mínim, de la Cerdanya", detallava. Romera ahir es mostrava confós i no tenia clar si serà o no una bona temporada. "Sembla que després de ploure, les condicions haurien de ser favorables, però mai se sap, i aquest any el temps no ha ajudat fins ara", destacava.

Entre les parades instal·lades ahir ja es podien veure alguns visitants que demanaven com havia començat la temporada, i alguns, per no marxar amb les mans buides, compraven embotit, formatges o pa a la resta d'estands. Els paradistes esperen que avui, amb la celebració de l'acte de la Diada a Berga, hi hagi més afluència de persones i que a partir del cap de setmana vinent, el ritme ja no pari fins al final de la temporada, això sí, amb la condició que arribin els bolets.

Ubicació tradicional

La nova edició del mercat del bolet del Cal Rosal ha començat amb una novetat respecte la de l'any passat. I és que les parades han tornat a instal·lar-se al llarg del passeig davant dels establiments, i no a la plaça de l'entrada com l'any passat, una situació que no va convèncer els paradistes.