Concentrar-se en la saliva quan sortim a córrer o a caminar. Dedicar tota l´atenció a comprovar si tenim la boca seca i si salivem o no, ens permetrà relaxar-nos i facilitarà la pràctica esportiva. Aquest és un exemple de les 56 meditacions que la gironellenca Montse Rodrigues i Moi Gonzàlez proposen al llibre que acaba de sortir al mercat Mindfulness para runners (Libros Cúpula). El primer manual per aconseguir treballar la ment i connectar-la al cos durant la pràctica de l´esport.

Rodrigues i Gonzàlez són coaches de professió i esportistes d´afició. A través de la seva empresa Mo i Acció fa anys que utilitzen el coaching i altres tècniques com el mindfulness (atenció plena) per aconseguir trobar el benestar de les persones, i justament s´han basat en aquests coneixements per aplicar-los al món de l´esport, en aquest cas del running, per ajudar els corredors i també caminants a estar més concentrats en aquesta acció i a la vegada a millorar el seu benestar, fent esport, i a la vida en general.

Confessen que la proposta d´escriure un llibre els ha arribat de casualitat i sense buscar-la. «Fa anys que treballem en el món del coaching i, per la nostra afició a l´esport, també hem aplicat aquestes tècniques a esportistes professionals, però no teníem pensat fer cap manual», asseguren. Un conegut i client, l´esportista Víctor del Corral, va ser el contacte amb l´editorial Planeta, que és qui els ha encarregat la proposta. Després de mesos de treball contra rellotge i de provar els exercicis que proposen a la via verda de Pedret, el resultat ja és una realitat i el llibre s´ha començat a vendre a tots els països de parla hispana.

«Quan fem esport, cal deixar les preocupacions de banda», asseguren. I això és el que esperen que aconsegueixin els lectors d´aquest manual. «L´objectiu és omplir el cap per treure´n els maldecaps, i proposem fer-ho centrant tota l´atenció en una meditació», expliquen, «així podrem destinar tota l´atenció a sortir a córrer sense distraccions mentals». Els dos autors han ideat el llibre perquè cada dia, abans de sortir a caminar o a córrer, el lector llegeixi un dels capítols, d´una pàgina. Cadascun se centra en una part del cos, en la ment o en un element més espiritual. Volen deixar clar que en cap cas no es tracta d´exercicis destinats a professionals de l´esport ni a la meditació. La seva principal preocupació durant el procés creatiu ha estat pensar en tots els públics i que el resultat fos un llibre «pràctic, senzill i entenedor». Recorden que ells són formadors, i que la tasca d´escriure no els ha estat fàcil, tot i que reconeixen que per a ells és una experiència «molt gratificant».

Aviat iniciaran la roda de presentacions. S´estrenaran a casa, a Berga, en el marc de l´exposició de la triatló Sailfish que tindrà lloc el proper 17 de setembre a les 12 del migdia. Avancen que serà una sessió pràctica amb la realització d´alguna de les meditacions amb tots els que vulguin comprovar-ne els resultats de primera mà.