Més de 300 persones han participat aquest dijous dia de la Gala en l'expedició per retornar la imatge de la Mare de Deu de Queralt al santuari des de Berga a peu.

A 2/4 de 8 del mati en punt, la Mare de Déu ha sortit del temple parroquial de Santa Eulàlia de Berga dins de la seva vitrina de vidre per iniciar el particular pelegrinatge cap a casa seva. Un públic bàsicament familiar ha acompanyat la figura, transportada damunt de les espatlles de desenes de persones que s'han rellevat periòdicament.

La comitiva ha sortit del nucli urbà pel portal de Santa Magdalena i ha enfilat la carretera de Sant Llorenç de Morunys i cap el trencall de Cal Nen, adreçant-se cap a Sant Sant Marc i l'hostal del Guiu per seguir per la carretera que condueix cap al santuari. En aquests punts s'ha ofert menjar als assistents, coca i begudes per anar recuperant forces i poder completar amb èxit els aproximadament 6 quilòmetres de distància que separen la plaça de Sant Pere i Queralt.

La desfilada ha obligat a tallar el trànsit de vehicles per la carretera d'accés al santuari. A mesura que la comitiva avançava s'hi han anat afegint persones per acompanyar un seguici presidit per un ambient festiu i alegre.

Aquest acte posarà el punt i final als actes commemoratius del centenari de la coronació de la verge berguedana iniciats el 27 d'agost. Una cop al santuari és previst retornar la figura al cambril.

A migdia s'oficia la missa de la Gala, dia de festa local a Berga amb la presència del bisbe de Solsona Xavier Novell i el capellà Custodi del santuari mossèn Ramon Barniol. També hi ha prevista l'assistència de la consellera Neus Munté.

Els busos per accedir al santuari de Queralt han sortit del passeig de la Pau pels volts de les 10. S'han venut 140 tiquets anticipats i, inicialment, s'hi han destinat tres autocars. Acabada la celebració, s'iniciaran els viatges de baixada.