A hores d´ara trobar una taula per dinar aquest Onze de Setembre als restaurants de Berga comença a ser una missió impossible. Ramon Sala, de l´associació d´Hostaleria i Turisme del Berguedà, ha explicat a Regió7 que «fa un mes que els restaurants estan plens». La ciutat té una oferta limitada que des de l´entitat gremial no han pogut quantificar. L´allau de feina que hauran de suportar els restauradors berguedans aquest diumenge quan treballaran a ple rendiment és una situació inèdita que ha generat una barreja d´inquietud i expectació entre els professionals del sector per veure com ho podran digerir. «Tenim una certa inquietud perquè tot vagi bé», ha assenyalat Ramon Sala. «Hi haurà molta demanda i gestionar un pic de feina com aquest serà complicat», assegura Ramon Sala.

Ahir, a la zona on es desenvoluparà l´acte central de la Diada, el passeig de la Pau, només era possible trobar taula per dinar aquest diumenge al restaurant xinès Nou Món o al japonès Jing Du, segons van confirmar a aquest diari fonts d´aquests establiments. En el primer cas, ahir només tenien reservades 9 places d´una capacitat de 85. Fonts de l´establiment van explicar que, tenint en compte els milers de persones que es preveu que vagin a a la ciutat, compten omplir el restaurant sense problemes.

Cada establiment s´ho ha organitzat per poder servir el màxim de clients possible. Així, hi ha restaurants que faran diferents torns i altres que ampliaran la seva oferta habitual de menús servint també entrepans freds o que es pu-guin escalfar al moment. Altres establiments no admeten reserves a l´avançada, només a partir d´una hora determinada. Aquest és el cas de Cal Blasi, on començaran a fer reserves a partir de la 1 de la tarda. Fonts de l´establiment situat al Vall calculen que serviran entre 60 i 80 menús. Aquest dia no oferiran el servei de carta. L´establiment ha reforçat la plantilla i ha incrementat el seu proveïment de queviures i begudes per poder fer front a l´augment de la demanda

També compten fer un bon calaix els bars. Aquests establiments han augmentat la seva demanda de begudes als distribuïdors entre 15 i 20 vegades, segons ha explicat Ignasi Andreu, comercial de Dibages. Després d´una Patum extraordinària en què la demanda de cerveses va augmentar exponencialment, ara afronten una Diada amb un públic que preveuen que consumirà més begudes sense alcohol. L´increment de la demanda depèn del tipus de bar, però, en general, Andreu diu que «un bar que et gasta 2 barrils de cervesa en una setmana aquesta se n´han quedat 2o i si es quedaven 5 caixes d´aigua se´n queda 50». Andreu ha explicat que «anem de bòlit» perquè se´ls concentra la feina. Les cases distribuïdores també ofereixen als seus clients neveres extres.

Un dels bars de Berga més propers a l´escenari de la Diada serà La Tosca. Obriran expressament perquè estan de vacances i l´endemà les continuaran. «Gairebé seria un lleig tancar quan ens ho fan davant de casa», ha dit el propietari Toni Barat. Obriran a les 10 del matí amb el doble de personal de l´habitual -10 persones-, i oferiran entrepans freds, aigua, cervesa, refrescos, gelats i cafès. No serviran a les taules, només a la barra mitjançant un sistema de vals. S´han proveït de 6 neveres més per guardar-hi les begudes fresques i dos tibadors més de cervesa. Com a curiositat, aquest bar té previst vendre 600 litres de cervesa i 2.300 aigües. Barat ha dit que es preveu que el de l´11-S «sigui l´acte més massiu que s´ha fet mai a Berga».