La celebració del Centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt es va acabar el 8 de setembre però al darrer ple municipal d'aquest dijous l'efemèride va tornar a ser protagonista. Antoni Biarnés, cap de files del grup de CiU, va retreure al govern de la CUP de Berga "l'actitud de distanciament i la falta de compromís i interès" per aquesta celebració. "He trobat a faltar empatia" del govern "envers la gent que ho estaven celebrant". També els va retreure "la manca de presència física en activitats socials i culturals".

Biarnés va començar fent un balanç positiu de la celebració, "una mostra de queraltisme" que va tenir un gran ressò popular i participatiu i que va qualificar d'èxit. Amb tot, Biarnés va reprovar la gestió de la festa per part del govern, i també va lamentar que "una petita part de la ciutadania no ha entès aquesta celebració". Va denunciar "accions com pintades, pancartes, manifestos que en algun cas feien una incitació a la violència" en referència a la campanyes en contra del centenari de col·lectius anarquistes locals.

El portaveu convergent va demanar al govern de la CUP que es faci una recepció als membres de la comissió del centenari organitzadora dels actes per agrair-los la seva tasca. I també que es creiï una comissió per planificar actuacions de millora de les instal·lacions municipals de Queralt, ja que considera que no s'ha aprofitat el centenari per fer accions de millora de l'espai com si que s'havia fet fins ara en els diferents aniversaris de la coronació.

L'alcaldessa, Montse Venturós, va rebutjar les acusacions de CiU i va assegurar que va ser la CUP l'autora de la proposta de fer una rebuda a la comissió Queralt 2016 "per tal de reconèixer tota la seva tasca independentment de la qüestió religiosa", un vessant que "afecta la vida privada de les persones". La dirigent va defensar "la imparcialitat" en aquests afers de l'administració pública. Per a Venturós, no assistir als actes religiosos "no ha sigut una falta de respecte, mai hem fet res per faltar al respecte, tenim una altra concepció de les coses", va raonar. Va informar que l'executiu ha fet trobades mensuals amb la comissió del centenari per ajudar-los i col·laborar -hi en tot allò que ha calgut. "L'Ajuntament hi ha posat totes les eines possible", com per exemple perquè es pogués fer el segon salt de plens de Patum.