El Conservatori dels Pirineus obre portes amb el repte de funcionar amb tres seus

El primer curs comença amb 62 alumnes, la majoria provinents de les escoles de música de Berga, la Seu i Puigcerdà

19.09.2016 | 12:50
Alumnes la primera setmana de classe

Després de molts maldecaps, d´hores de carretera entre Berga, Puigcerdà i la Seu i de moltes reunions dels directors de les escoles de música i alcaldes, el Conservatori de Música dels Pirineus ja camina de manera oficial. Aquesta setmana s´ha iniciat el primer curs del primer centre que funciona a tres bandes, amb tres seus físiques diferenciades, però englobades en un mateix sistema de funcionament. De fet, després de posar en marxa el complex engranatge d´aquest equipament educatiu, el repte d´aquest curs és aprendre a funcionar a tres bandes i convertir aquest procés inèdit i extraordinari en «una rutina que no suposi cap maldecap».

Així ho ha explicat el director del flamant Conservatori de Música dels Pirineus, Xavier Llobet, que assegura que l´inici de curs s´ha fet «dins de la normalitat», tenint en compte l´excepcionalitat que suposa posar en marxa un nou centre educatiu que funciona entre tres capitals de comarca: Berga, la Seu d´Urgell i Puigcerdà.

En total, entre les tres seus, són 62 alumnes que han apostat per accedir als estudis professionals de música amb l´objectiu de poder obtenir una titulació oficial un cop acabin aquesta etapa. Llobet ha explicat que més del 90% dels alumnes que inicien aquests cursos provenen de les tres escoles de música que formen el nou centre. «Tenim alumnes de les comarques del Berguedà, la Cerdanya i l´Alt Urgell i molts ja feien classe a les escoles fins a aquest curs», ha destacat. Pel que fa al nivell, Llobet ha detallat que s´ha creat una estructura «piramidal», amb més alumnes en els primers cursos i menys a mesura que avança el nivell, «com és habitual». Els responsables de les tres escoles de música s´han mostrat satisfets de la bona rebuda que han tingut els nou estudis, i assenyalen que «ha quedat demostrat que els alumnes que portaven un ritme de constància han superat les proves sense problemes».

El nou curs, però, comença amb un engranatge complex i diferent per al professorat i per a la direcció, que han de ser capaços de gestionar un conservatori sense deixar de banda les escoles de música. De fet, per a Llobet, que també és director de l´Escola Municipal de Música de Berga, l´objectiu és «aconseguir un equilibri perquè el conservatori no anul·li l´escola de música, però perquè els alumnes de l´escola de música puguin aprofitar-se al màxim de l´oportunitat de tenir un conservatori». En aquest sentit creu que el fet de «tenir una orquestra o una banda amb alumnes de nivell de conservatori i poder realitzar projectes conjunts de tant en tant amb alumnes de l´escola, és un avantatge i serà una experiència enriquidora per a tothom».


Currículum oficial

El currículum escolar dels alumnes de conservatori està marcat per la Generalitat, tot i que Llobet ha recordat que hi pot haver «una marca distintiva de cada centre» segons les optatives que s´ofereixin. En el cas del Conservatori dels Pirineus s´ha optat per donar més pes als instruments de música tradicional i també a poder treballar coordinadament amb el Festival de Música Antiga dels Pirineus. De totes maneres, «són coses que s´hauran d´anar perfilant en els propers cursos, i no voler explotar-ho tot de cop». Un alumne de conservatori fa de mitjana entre 5 i 6 hores setmanals de classe, en el cas dels nivells inferiors, i pot arribar fins a 8 o 9 als cursos més elevats. A banda de solfeig o harmonia i instrument, hi té un pes destacat la participació en una gran formació: orquestra o banda.


Classe dels més menuts de l'escola de música. DANI PERONA


Reunions virtuals i classes físiques

Dos claustres de professors del Conservatori dels Pirineus de manera presencial i física a l´any, i la resta de reunions de manera virtual per mantenir un contacte permanent sense haver-se de desplaçar, per evitar perdre temps en viatges i poder estalviar al màxim. Aquest és el funcionament que s´ha establert per a aquest primer curs per a l´engranatge del nou centre a tres bandes amb l´objectiu de fer-lo rodar sense que suposi «un fet extraordinari».

Els 41 professors que formen part d´aquest conservatori ja han començat a fer reunions a través d´un suport virtual, el mateix que es podrà fer servir en els propers cursos, quan es necessiti per fer classes virtuals amb alumnes que es troben físicament a Berga, Puigcerdà i la Seu d´Urgell. El director Xavier Llobet ha explicat que cada seu ha ofert les especialitats instrumentals corresponents a l´oferta de professorat. «Per exemple, si a Berga no tenim professor d´acordió, doncs no l´hem ofert», ha detallat. L´objectiu de tot plegat és que l´alumne comenci i acabi la formació al mateix centre i que no hagi de desplaçar-se a la resta de seus que formen el conservatori per obligació. «Un altre tema seria que algú volgués fer-ho per inte-rès», ha afegit.

La clau, però, de ser un conservatori a tres bandes és poder realitzar projectes conjunts entre els alumnes de Berga, la Seu i Puigcerdà. De fet, és el fet distintiu i el que caracteritza aquesta nova experiència educativa, i així ho recull el currículum del centre. «Cada any es farà un projecte simfònic i un projecte coral conjunt entre els alumnes de conservatori de les tres seus, que es farà al 50% de manera separada a cada centre, i l´altra meitat de les hores en caps de setmana de treball i en concerts repartits pel territori que forma el centre». Dins del calendari, doncs, ja està previst que hi hagi un concert simfònic el proper mes de març, i un concert coral el maig en el qual participaran tots els alumnes que cursen els nous estudis.

Un altre dels reptes pendents del nou conservatori és crear marca i donar a conèixer el projecte. «De mica en mica ens hem de fer un lloc a casa nostra i començarem fent petites accions a les capitals de les tres comarques», ha explicat. Una altra manera de donar-se a conèixer, però, serà amb la primera fornada d´alumnes que obtinguin el títol al centre. De fet, si tot va bé, enguany ja sortiran els primers graduats del Conservatori de Música dels Pirineus.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema