El sindicat Unió de Pagesos ha denunciat, aquest divendres al matí a Berga, la reducció injustificada dels ajuts a la ramaderia ecològica de muntanya que ha patit el sector en el darrer any que calculen que ha fet perdre prop de 93.000 euros a les explotacions beneficiàries de l´ajut de ramaderia ecològica de les comarques del Berguedà, el Bages, el Solsonès, Osona i l´Anoia.

El col·lectiu ramader reclama una redistribució de les subvencions que reben per a desenvolupar la seva activitat i un compliment dels acords als quals es va comprometre el Departament d´Agricultura i Ramaderia per afavorir el desenvolupament de les produccions ecològiques. Una trentena de tractors i una desena de vehicles han desfilat, aquest migdia, des del polígon de la Valldan fins a davant de l'oficina comarcal del Departament d´Agricultura, Ramaderia i Pesca al Berguedà. Una mobilització organitzada per Unió de Pagesos amb l´objectiu de fer-se sentir i reclamar una millora de la seva situació. La manifestació ha passat per la variant de la Valldan i ha desfilat per la carretera de Sant Fruitós i part del carrer del Roser i la carretera de Solsona, creant retencions puntuals de trànsit.

Les imposicions de la Comissió Europea, determinades decisions de la direcció general de Desenvolupament Rural del Departament d´Agricultura, i la retallada d´un 20 % dels imports d´ajuts agroambientals en agricultura i ramaderia ecològica del nou Pla de Desenvolupament Rural (PDR) efectuada també pel Departament, han provocat que els ramaders ecològics de muntanya perdin de mitjana més d´un 50 % dels ajuts respecte de l´anterior PDR.

Els representants sindicals han lliurat un document a l'oficina comarcal del Departament d'Agricultura i Ramaderia al Berguedà, on els ha rebut Ramon Lletjós director dels Serveis Territorials d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a la Catalunya Central. Una carta per demostrar que aquesta reducció de les ajudes és innecessària i justificada. A la mobilització hi han assistit representants d'Unió de Pagesos, com Carles Mencos, responsable nacional d'Agricultura i Ramaderia Ecològiques d'Unió de Pagesos