La Fira de Santa Tecla de Bega, la mostra ramadera i agrícola del Berguedà, va obrir portes ahir amb una imatge renovada i una reordenació dels espais. Un canvi que vol donar més protagonisme al sector primari. D'aquesta manera ho va manifestar el regidor de Promoció Econòmica de l'Ajuntament de Berga, Francesc Ribera, que, juntament amb l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, capitanegen el tradicional certamen. Ahir encara era d'hora per fer una valoració de com ha funcionat la imatge de la fira, però Ribera sí que va anunciar que aquest és només un dels primers canvis que s'aniran introduint en els propers anys amb l'objectiu de "resectoritzar la mostra" i fer-la "més útil per als ramaders i pagesos".

Els visitants que ahir van passejar pel passeig de la Indústria en el primer dia de fira van comprovar que l'espai del bestiar -amb una vintena de ramaders expositors- havia abandonat la ubicació habitual i que enguany ocupa la part de la plaça Viladomat, just al principi de la mostra. A continuació s'hi ha situat l'espai per a les parades d'agroalimentació, i l'espai on sempre hi havia el bestiar s'ha destinat a les entitats relacionades amb el sector primari (enguany encara amb poc pes). En aquest indret també hi ha la zona d'activitats i d'alimentació. La mostra la tanca l'exposició de vehicles agrícoles, que per primer cop s'estrenen a la fira de tardor.

Per a Ribera, "no són canvis que es fan en un any, sinó que requereixen un procés". En aquest sentit va assegurar que l'objectiu és que la Fira de Santa Tecla "sigui una fira vistosa per als visitants, però que també sigui més útil per al sector ramader". El regidor va reconèixer que actualment "la col·laboració dels ramaders continua sent-hi, però volem que la presència del sector primari no sigui només d'exposició". Per al govern de la CUP, el certamen "no és una reminiscència folklòrica, per a nosaltres la fira és un element més per potenciar el sector, juntament amb altres iniciatives que estem tirant endavant des de l'Ajuntament, com el Projecte del Primer Sector Berguedà", que ahir també es va presentar a la fira.

Els ramaders del sector boví, equí, d'explotacions de gallines, xais i la resta que exposen aquest cap de setmana a la fira veuen de bon ull els canvis introduïts i esperen que la voluntat de potenciar el seu sector es mantingui ferma en els propers mesos.

Al servei del sector primari

Per al regidor Ribera, l'objectiu és treballar per "tenir una fira al servei dels ramaders i agricultors". És per això que de cara a futures edicions es vol ampliar l'actual espai d'entitats perquè hi tinguin cabuda diversos serveis que interessin al sector primari, com poden ser veterinaris, empreses d'assegurances i també escoles i universitats relacionades amb els estudis agrònoms que puguin captar nous estudiants.

"Al final, la idea que volem fer realitat és tenir una fira que pugui sostenir-se per ella mateixa perquè els que hi vinguin hi trobin interès i en treguin profit", va assegurar. "La zona d'exposició de ramaderia sempre hi serà, però creiem que hi ha d'haver altres elements que facin la fira del tot necessària", va concloure.

Reducció de les ajudes

La mostra ramadera arriba a Berga després de la manifestació de divendres passat a la ciutat on Unió de Pagesos va denunciar la reducció injustificada dels ajuts a la ramaderia ecològica de muntanya que ha patit el sector en el darrer any i que es calcula que ha fet perdre 92.887 euros a les 56 explotacions beneficiàries de l'ajut de ramaderia ecològica de les comarques del Berguedà, el Bages, el Solsonès, Osona i l'Anoia. Una preocupació més afegida a la mala situació que viu el sector.