La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, presideix aquest dimarts a la tarda el consell d'alcaldes del Berguedà. Com ja ha fet en d'altres comarques, la consellera ha aprofitat aquest fòrum per informar als dirigents municipals del procés de debat del projecte GovernsLocals.cat, un òrgan que impulsa el Govern de la Generalitat, juntament amb la resta de les administracions catalanes «per definir com ha de ser l´Administració local catalana del futur».

Fa mesos que l'executiu treballa en aquest projecte. En el consell berguedà s'hi exposen qüestions sobre l´ordenació territorial, els nivells d´administració o l´elecció dels representants municipals. Hi ha equips responsables dels sis àmbits de treball: Ordenació territorial i serveis a les persones, Organització dels governs locals, Relacions intergovernamentals, Nova governança, Innovant la gestió pública local i Finances locals.

Les sessions de debat al territori es faran entre l'octubre i el novembre i hi podran participar alcaldes, presidents d´entitats municipals descentralitzades i presidents de consells comarcals. Fonts del departament de Governació han explicat que en aquestes sessions «es debatrà sobre cadascun d´aquests àmbits i els resultats es faran arribar a la resta de càrrecs electes perquè, via telemàtica, puguin fer-hi les aportacions corresponents».

També s´establiran diversos processos participatius a nivell municipal i es recolliran opinions a través del web governslocals.cat, on hi haurà eines de debat dels sis àmbits de treball, a més d´un butlletí electrònic que fomentarà la participació dels electes.

Els documents es coordinaran en un comitè tècnic format per representats de totes les administracions i se sotmetran a la consideració d´un grup d´assessors, que podran assistir els equips dels àmbits de treball i aportar continguts i coneixement, com a experts en la matèria.

El procés de debat finalitzarà entre els mesos de gener i febrer del 2017, amb una sessió on s´aportaran els resultats de les sessions territorials i de les aportacions telemàtiques dels càrrecs electes. D´aquesta sessió final en sortirà un document que es traslladarà al Parlament de Catalunya i que ha de servir com a base per a elaborar les futures lleis dels governs locals.

Informació als alcaldes del canvi de cap dels Mossos

Al consell d'alcaldes, el fins ara inspector de l'àrea bàsica policia del Berguedà, l'inspector Eduard Cuenca té previst informar del seu nomenament com a cap de la comissaria del Bages tal i com ja ha explicat aquest diari. El nou cap berguedà és el també inspector Francesc Hernández.