Els alcaldes de la comarca reclamen a l'empresa concessionària de la recollida selectiva del Berguedà, Tractaments Ecològics SA, que la millori perquè consideren que el servei té mancances, segons han coincidit a denunciar al darrer Consell d'Alcaldes celebrat aquesta setmana.

L'actual problema és fruit de l'augment del volum de deixalles que s'aboquen als contenidors de la brossa selectiva de la comarca. Els ciutadans reciclen més els darrers mesos. En concret, a l'alt Berguedà aquest estiu s'han recollit 80.000 quilos més de deixalles selectives (cartró, plàstics i vidre), segons ha explicat el conseller de Medi Ambient, Xavier Francàs. Tanmateix, els contenidors no s'han buidat quan ha calgut. La imatge de contenidors del plàstic -per exemple- plens i pilots de bosses al seu voltant ha esdevingut habitual, es queixen alcaldes, com els de Puig-reig, Casserres, Gironella, Gósol i Saldes, entre d'altres. El conseller Francàs ha admès que "aquests estiu ha quedat tot desbordat, ha sigut una mica de desastre". Manifesta que la raó és que "la recollida de la brossa selectiva no es fa quan s'hauria de fer". L'actual concessió no estableix circuits per fer la recollida ni tampoc periodicitats. Francàs ha dit que "estem treballant" per preveure les mesures perquè aquesta situació no es repeteixi.

Per la seva banda, el president del Consell Comarcal, David Font, ha dit que "volem revisar fil per randa les obligacions que té el contractista i mirar de solucionar aquests problemes" que no són puntuals ni estacionals, ha matisat. El contracte de la recollida selectiva venç aquest 2016 i no es renovarà, entre altres raons, perquè l'ens estudia aplicar nous models de gestió dels residus.

L'actual manca d'eficàcia de la recollida selectiva fa que la comarca visqui la paradoxa que impulsa accions per millorar els seus índexs de reciclatge perquè és a la cua dels de Catalunya, però la brossa no es recull amb la periodicitat que caldria, segons els alcaldes. Fins que això no s'arregli, el Consell ha deixat de fer campanyes pro reciclatge. Els batlles també denuncien que els camions que fan la recollida de cartrons i plàstics en perden quan transporten les deixalles dels contenidors al punt de triatge. Ho assegura l'alcalde de Gósol, Lluís Campmajó. "Vénen allà, treuen el cartró o els plàstics [dels contenidors], els tiren al camió, se'n van a Saldes, no posen xarxa a les caixes i queda tota la carretera plena de cartrons o plàstics" i durant el trajecte en van perdent, assegura. L'alcalde de Saldes Moisès Massana, ha dit que "també tenim la mateixa queixa".

Per la seva banda, Josep Freixa, responsable de l'empresa concessionària del servei, exposa que "el notable" augment del volum de la brossa selectiva dels darrers 3 mesos ha provocat "desbordament puntuals del servei". A partir de dilluns augmentaran el nombre d'hores de recollida i de recursos materials per solucionar-ho.

Pel que fa a les pèrdues de brossa durant el seu transport, afirma que n'hi pot haver, però només ocasionalment. Freixa creu que la millora del servei també passa perquè els ciutadans i comerciants aboquin les deixalles a dins dels contenidors i no pas a fora.