Les migracions seran l'eix de la quarta edició de les Jornades de les Colònies Industrials, que se celebraran els dies 7, 8 i 9 d'octubre al Museu de la Colònia Vidal, Logos Berguedà de l'Ametlla de Merola i el Konvent de Cal Rosal. Els promotors han triat el tema de les migracions perquè justament aquests antics nuclis fabrils van ser terra d'acollida "per a persones vin-gudes d'arreu". Les jornades les van presentar ahir Jordi Vidal, del museu vidalenc, David Font, de l'Agència, Virginia Parramon, de Logos i Pep Espelt, del Konvent.

Les activitats s'iniciaran divendres 7 d'octubre a 2/4 de 8 del vespre a Logos Berguedà amb la sessió musical titulada "L'Emigrant", en què es buscarà el sentiment de nostàlgia a partir de músiques de Verdi, Borodin, Zemlinski i Serrat. A 2/4 de 12 les activitats es traslladaran al Konvent amb una sessió musical de "Nostàlgia i enyor" via streaming. Ea7_dmZ (Míriam Casal) farà una actuació des de Manchester. Les jornades continuaran dissabte amb portes obertes i visites guiades a les colònies (l'Ametlla de Merola, Cal Vidal, l'església de Cal Pons, la Torre de l'Amo de Viladomiu Nou i Cal Rosal) amb un bus que recorrerà aquestes colònies. A 2/4 de 7 la tarda, cal Vidal acollirà una visita teatralitzada que enguany recrearà l'arribada d'una família al nucli i un sopar a peu.

El diumenge 9 d'octubre tindrà lloc la sessió tècnica de les jornades amb la benvinguda de les autoritats i la taula rodona titulada "Migracions del passat i del present", en què participaran Anna Cabré, catedràtica de geografia humana i experta en demografia; Juanjo Mora, veí de l'Ametlla de Merola que va arribar d'Almeria quan tenia 10 anys; i Xavi Rossiñol, periodista berguedà. Per acabar es projectarà el curtmetratge El camí dels turons, que tracta sobre l'arribada d'un immigrant del sud a treballar a les mines del Berguedà.