Comença la brama del cérvol a l'Alt Berguedà i els experts aprofiten per fer-ne recompte

La població de l'animal a la zona ha experimentat un lleuger creixement en els darrers anys

01.10.2016 | 09:25

Des de mitjans setembre i fins a mitjans octubre els cérvols femella experimenten el zel i els mascles competeixen i reclamen les femelles amb els seus brams. És en aquesta època quan un equip d'experts del Parc Natural del Cadí Moixeró i Agents Rurals aprofiten per fer recompte dels exemplars a l'àrea de l'Alt Berguedà. Ho fan dues vegades, una a finals de setembre, i l'altra a principis d'octubre. Un dels membres d'Agents Rurals, Miquel Casas, ha explicat a l'ACN que el primer recompte de la temporada ha estat satisfactori ja que en un dels vint punts d'escolta distribuïts pel territori, a última hora de la tarda, s'han pogut identificar nou exemplars. En els darrers anys la població d'aquest animal a la zona ha experimentat un lleuger creixement, segons ha explicat el director del Parc Natural del Cadí Moixeró, Jordi Garcia-Petit. Segons el director, poder escoltar aquest espectacle sonor no és difícil, però poder-los observar ja és una altra cosa. Per això, un cop l'any s'organitza una sortida dedicada a la brama del cérvol que tindrà lloc aquest dissabte a la tarda.

El cérvol és un dels mamífers més grans que es pot trobar a l'Alt Berguedà i, des de fa uns dies, ha començat l'època de zel, emetent els característics bramuls. El director del Parc Natural del Cadí Moixeró, Jordi Garcia-Petit, ha explicat que és l'època perfecta per fer-ne recompte ja que per unes setmanes la brama permet localitzar uns animals que de per si són molt fugissers.

En dues ocasions durant la temporada de brama, tècnics del Parc i Agents Rurals, amb la col·laboració dels propietaris privats, organitzen jornades d'escolta per poder fer un seguiment poblacional. En total s'estableixen una vintena de punts des d'on els experts escolten la brama dels cérvols i intenten ubicar els exemplars sobre un planell. Ho fan en silenci, intentant ser sigil·losos, amb paciència i a última hora de la tarda, quan cau el sol, ja que és el punt àlgid d'aquest espectacle sonor.

Una unitat dels Agents Rurals, en un dels punts propers a la Pobla de Lillet, n'ha identificat nou. L'agent Miquel Casas ha explicat que la brama, semblant al so que pot fer una vaca, serveix als animals per marcar territori, però sobretot per cridar l'atenció de les femelles que, si se senten atretes pels mascles, es deixen muntar.

Ara, en plena brama, els mascles tenen les banyes ben formades i preparades per a lluitar per les femelles. Després, durant els mesos de març i abril, els hi cauen. A partir d´aquella època, és probable trobar banyams si no és que els mateixos cérvols i altres mamífers, especialment rosegadors, se'ls han menjat per la font de calci que representen.

Garcia-Petit ha explicat que en els darrers anys el nombre de cérvols en l'àmbit de l'Alt Berguedà ha anat lleugerament a l'alça. En els últims recomptes se n'ha comptabilitzat una setantena. L'exercici, a banda, també serveix per decidir quin és el nombre de cérvols que els caçadors podran batre durant la temporada de caça. L'estabilització de la població és una prioritat pels experts, ha recordat el director del Parc, ja que en èpoques en què s'ha comptabilitzat una població molt gran de cérvols, la superpoblació ha causat alguns conflictes, no només a nivell de pastures perquè els animals es mengen els conreus dedicats a altres animals, sinó també pels accidents de trànsit que han causat a la zona.

L'espectacle sonor que representa la brama, durant aquests dies, "és fàcil d'escoltar", ha assenyalat Jordi Garcia-Petit. Mentre hi ha zones al Pirineu Català on s'explota aquesta activitat a nivell turístic, com a la Serra de Boumort, des del Berguedà ho veuen encara com una de les potencialitats del territori. Amb tot, des del Parc Natural del Cadí Moixeró i amb la col·laboració dels Agents Rurals, han organitzat per aquest dissabte una sortida.

Garcia-Petit ha aconsellat a tots aquells que vulguin sortir a gaudir de la brama pel seu compte que siguin respectuosos amb el medi i intentin generar el mínim de molèsties als animals, evitant apropar-se a ells i interferint en el procés natural del zel.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Berguedà

La Farsa no convoca el concurs de Garrofes després de la baixa participació dels darrers anys

La Farsa no convoca el concurs de Garrofes després de la baixa participació dels darrers anys

El certamen per escollir els versos satírics que es llegeixen durant Els Pastorets s'ha celebrat...

Josep Pla, de la Valldan, és escollit nou hereu de les comarques barcelonines

Josep Pla, de la Valldan, és escollit nou hereu de les comarques barcelonines

Puig-reig esdevé el centre del pubillatge amb l'acte de proclamació dels representants nacionals

El Berguedà, fart dels boletaires incívics

El Berguedà, fart dels boletaires incívics

Veïns i alcaldes reclamen mesures per tal de combatre les males accions d'algunes de les persones...

L´Hospital Comarcal Sant Bernabé, entre els millors d´Espanya segons els premis Top 20

El centre hospitalari del Berguedà ha estat premiat en les categories de gestió global i àrea de...

La Catalunya central fomenta l´economia verda a les empreses

La Catalunya central fomenta l´economia verda a les empreses

La consellera Meritxell Serret clou la Green Week a Berga

Enllaços recomanats: Premis cinema