Sis anys després que s'aturessin els treballs de construcció de l'estació depuradora d'aigües residuals d'Avià, ahir es van reprendre. Es preveu que l'anhelat equipament entri en servei d'aquí a un any. A migdia, ahir, representants de l'empresa concessionària OMS-Sacede, de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i del consistori avianès van fer l'acte de replanteig ja amb la banda sonora d'una excavadora treballant darrere seu.

Ha costat i molt, però al final Avià ha aconseguit desencallar una vella assignatura pendent com és la represa de les obres de construcció de l'estació depuradora d'aigües residuals del municipi, els treballs de la qual estaven aturats des del segon semestre de l'any 2010, poc després que comencessin. Això ha provocat que el poble i els nuclis de Graugés, el Molí del Castell i la Torre del Piquer hagin abocat sense tractament les seves aigües residuals a la riera de Coforb, on antany els avianesos fins i tot s'hi havien banyat.

Els regidors del govern local Josep Subirana, Elisenda Martí i Ramon Gangolells van expressar la seva satisfacció per la represa dels treballs i van interessar-se pels detalls del projecte d'aquesta obra amb els representants de la concessionària i l'ACA.

Fonts de l'ACA han informat que les obres consistiran en la finalització de la xarxa de col·lectors en alta (conduccions que recullen les aigües residuals des del clavegueram municipal fins a la depuradora per ser tractades i sanejades) de prop de set quilòmetres de longitud. D'aquests, n'hi ha el 90% acabats. Per una altra banda es construeix una depuradora amb tractament biològic, mitjançant tecnologia de fangs activats, per a un cabal mitjà de disseny de 600 metres cúbics per dia i capacitat per tractar les aigües residuals d'una població de 2.800 habitants. Justament les obres han començat per aquesta part en uns terrenys situats sota de la casa anomenada del Pla de Graugés

Les obres de construcció de la depuradora es van aturar el 2010. Fins llavors s'havien fet treballs d'estesa de la xarxa de col·lectors per valor de 800.000 euros. El projecte total de l'obra inicialment era de 2,1 milions d'euros. Ara s'estima en 2,5. El mes de maig d'enguany, tal com ja explicar aquest diari, l'ACA va comunicar al consistori que calia redactar un nou projecte de construcció de l'equipament perquè l'inicial havia quedat desfasat. Finalment, i després de les reiterades demandes fetes des del consistori per recuperar el projecte inicial i de la pressió que s'ha fet a través de l'associació Aigües Netes, amb la recollida de 1.200 signatures lliurades al síndic de greuges per exigir la represa de les obres, s'ha optat per adaptar el projecte inicial i desencallar l'obra. Val a dir que el juliol es va informar que la represa dels treballs seria el dia 3 d'octubre i s'ha complert la previsió.