La Patum serà present al curs monogràfic sobre la conservació, reparació i restauració d´imatgeria festiva que organitza l´Escola Massana de Barcelona. El curs ha estat impulsat per la Federació d´Associacions d´Artesans de Catalunya, el Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya i la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya amb l´objectiu de de conservar i mantenir en bon estat els elements d´imatgeria festiva que hi ha a Catalunya.

La formació està adreçada a conservadors, restauradors, dissenyadors, artesans d´ofici en imatgeria festiva... i vol donar eines per fer una acurada restauració dels prop de 4.500 gegants, 15.000 capgrossos i 1.500 figures de bestiari que s´estima que hi ha a Catalunya. Actualment, l´administració està treballant per protegir entre 150 i 200 elements centenaris. Aquesta protecció haurà de garantir que les actuacions de restauració i conservació que es duguin a terme en aquests elements estigui fet amb la màxima cura, per professionals formats i omplint així el buit de control professional i institucional d´aquests elements d´altíssim valor. El curs oferirà una formació exclusiva a restaurar aquests elements tenint en compte tots els aspectes necessaris.

El bagatge de La Patum en aquest camp, com a forma d´expressió cultural reconeguda per la Unesco com a Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat, i essent la primera celebració tradicional catalana que va comptar amb una restauradora professional, titulada, per fer-se càrrec del manteniment de la comparseria patumaire, ha portat als organitzadors a centrar dues de les classes en l´àmbit patumaire. Així, el dia 19 d´octubre, l´historiador i gerent del Patronat Municipal de La Patum, Albert Rumbo, durà a terme una classe sobre els conceptes de patrimoni material i patrimoni immaterial; la convenció de la Unesco i la consciència patrimonial, les condicions actuals de la imatgeria en relació al context festiu i farà una breu comparativa amb d´altres països. D´altra banda, el dia 23 de novembre, la llicenciada en Belles Arts i restauradora de la comparseria de La Patum, Gemma Rodríguez, farà una de les classes magistrals al voltant de la conservació i restauració de la imatgeria de La Patum de Berga.