L'Informe sobre 'Activitat turística de la Destinació Barcelona 2015", elaborat pel departament de Turisme de la Diputació de Barcelona, indica que el nombre de turistes d'establiments rurals al Berguedà creix un 20,2 % i les pernoctacions un 17,4%. Pel que fa als graus d'ocupació, càmpings i establiments de turisme rural aconsegueixen pujar una mica més d'un punt percentual, excepte els establiments hotelers, dels quals no es tenen dades. Els càmpings situen el seu grau d'ocupació en el 58,1%, 12,1 punts percentuals més que els registrats per la demarcació, mentre que els establiments de turisme rural aconsegueixen un 23,1% d'ocupació i se situen 1 punt percentual per sobre. El càmping és, per tant, l'allotjament més utilitzat i el públic majoritari és català i familiar.

Els indicadors d'evolució turística del Berguedà del 2015 no són gaire positius respecte a la situació de l'oferta a la comarca. Així, aquest any les places als establiments hotelers presenten un decreixement del -4,8% respecte de l'any anterior, i els càmpings, caigudes encara més grans, tot i que amb el percentatge més petit, -3,6%. L'única tipologia d'allotjament que aconsegueix pujar una mica la seva oferta són els establiments de turisme rural que creixen un 2,3 %, una xifra similar, si bé una mica per sota, de la resta de comarques de Barcelona

L'allotjament més utilitzat al Berguedà és el càmping amb el 69,1% del total, el segueixen els establiments de turisme rural amb el 17,2% i, per últim, els hotels amb el 13,7%.La despesa al Berguedà és especialment baixa en comparació amb la mitjana de la resta de comarques. Així, el total per persona se situa en els 52,7 euros, gairebé 100 euros menys que la despesa de la demarcació, i el total per persona i nit en els 17,8 euros, 18,9 euros menys que la mitjana. En relació amb el nombre de nits que els turistes s'estan al Berguedà, un 37,4% n'està dues i un 11,1% de 6 a 10 nits, fet que fa situar la mitjana en 3,8.

Perfil del turista

El turista de la comarca del Berguedà és un home (57,1%) que es troba entre els 35 i els 44 anys (43,6 %), i resideix pràcticament en la seva totalitat a Catalunya. Així, nou de cada deu turistes són catalans i, d'aquests, un 28,2% provenen de la regió metropolitana .Pel que fa a l'estat espanyol, el mercat que més rep el Berguedà són els de les Illes Balears, la Comunitat Valenciana i Madrid. Dels mercats europeus, que són un 5,4% dels turistes rebuts a la comarca, els més destacats són França, Gran Bretanya, Alemanya i Països Baixos.

El motiu de la visita és vacances i\/o oci en el 92,5% dels turistes. La visita la fan en un 38,4% dels casos amb la parella i els fills i en un altre 23,6% amb la parella, característiques que presenten el Berguedà com una destinació de turisme familiar.El transport utilitzat per arribar a la comarca és el cotxe o moto propi amb un 95,6% dels casos, el següent mitja és l'avió, amb un 3,5%.Dades comarques barceloninesEn global, les comarques de Barcelona (menys Barcelonès) van rebre durant el 2015 un total de 4.035.109 viatgers, dels quals el 81,6% es van allotjar en establiments hotelers, el 15,9 % ho va fer en càmpings i només el 2,5% en establiments de turisme rural. Pel que a les pernoctacions, aquestes comarques han registrat un volum de 12.626.168 nits (amb un increment del 4% respecte 2014), 77% de les quals es van realitzar en establiments hotelers, 21% en càmpings i el 2 % restant, en establiments de turisme rural.

L'Informe anual de l'activitat turística a la Destinació Barcelona 2016 és el principal recull anual dels indicadors de turisme a la demarcació. La principal novetat d'aquesta edició és la incorporació de Barcelona ciutat i el Barcelonès que permet, per primera vegada, realitzar una anàlisi de la conjuntura turística integral.