Els catalans no tenen res per celebrar ni el 12 d'octubre, dia de la Hispanitat, ni tampoc el 6 de desembre, dia de la Constitució espanyola. Així ho creu el govern de la CUP de Berga, que l'any passat ja va decidir treballar el 12 d'octubre i va informar els treballadors municipals que podien fer-ho si volien i se'ls compensaria aquell dia amb un altre de festa.

Enguany, l'executiu berguedà fa un pas més en les accions per aconseguir-ho iniciades el 2015 i proposarà a la comissió executiva de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) que els dies 12 d'octubre i 6 de desembre siguin laborables a Catalunya. Així ho ha explicat a Regió7 Montse Venturós, l'alcaldessa de la capital berguedana.

En el context polític actual, "en ple procés de ruptura amb l'estat espanyol, entenem que aquestes no han de ser les dates festives de la futura república catalana", ha assenyalat Venturós. Per això proposen que aquests dies esmentats siguin laborables. Tanmateix, els governants berguedans creuen que la decisió ha de ser consensuada pels diferents ajuntaments que hi estiguin d'acord. Venturós ha dit que "ens hem de reunir per veure com podem abordar de cara al futur aquest tema de forma col·lectiva" i que les decisions que es prenguin siguin "en bloc". Davant les "ràtzies" judicials que segons Venturós emprèn l'estat espanyol contra els representants polítics catalans independentistes, per exemple en el seu cas, per no treure l'estelada del balcó consistorial durant les eleccions del 27-S del 2015, ells aconsellen fer una proposta col·lectiva. Així, aposten perquè siguin els ajuntaments els que de forma conjunta prenguin la decisió i la materialitzin. Inicialment, la dirigent berguedana preveu que aquesta mesura pugui cristal·litzar de cara al 2017 i fer-ho de forma conjunta.

L'alcaldessa i el seus companys del govern de la CUP treballaran aquest 12 d'octubre com ja van fer l'any passat. En aquesta ocasió els regidors del govern han exposat als representants dels treballadors de les diferents seccions la possibilitat de treballar el dia de la Hispanitat i fer la festa un altre dia. Fins ara, se sap de segur que treballarà el personal de les àrees de cultura i serveis econòmics. Hi ha àrees que no poden treballar ni que vulguin, com és el cas de l'Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC), perquè els registres oficials, en ser un dia festiu, no funcionen.