L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, ha promès que actuaran amb "la màxima celeritat" per resoldre la investigació -formalment, les diligències internes- que el govern ha obert al caporal de la Policia Local que va ometre el deure d'informar els seus superiors sobre la denúncia per una presumpta agressió que li va interposar una dona, tal com va revelar aquest diari el mes passat. Alhora, el caporal l'ha denunciat per desobediència i resistència a l'autoritat. Les dues parts estan citades a declarar en una vista prèvia al jutjat de Berga el 10 de novembre.

Els fets denunciats van tenir lloc el 16 d'agost. La dona, una metgessa de 36 anys d'Avià, va presentar-se a les dependències de la policia de Berga perquè li certifiquessin que el seu cotxe, que havia estacionat al carrer Cervantes de la ciutat, havia rebut desperfectes ocasionats per un altre vehicle. Amb el certificat volia acreditar els danys i així reclamar a la seva assegurança. Els agents li van dir que no l'hi podien fer i ella hi va insistir. La conversa va pujar de to fins que, segons la denúncia, el caporal, amb l'ajuda de dos agents, l'hauria retirat de la seu policial per la força. El govern no es va assabentar de l'episodi fins que Regió7 es va interessar pel cas, ja que el caporal no va informar-ne ni el regidor, ni l'alcaldessa, que se'n van assabentar per aquest diari. El caporal hauria al·legat que s'havia oblidat de comunicar-ho en el seu dia. És dóna el cas que una instància que la mateixa denunciant va presentar el 5 de setembre a l'Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC) on exposava els fets, tampoc no va arribar als responsables polítics.

L'alcaldessa de Berga ha explicat que "el que estem fent és recopilar tota aquesta informació, demanar informes als diferents tècnics que hi han intervingut i a partir d'aquí determinar quina és la sanció que s'ha d'imposar a aquesta persona, perquè nosaltres entenem que és una qüestió greu no informar un equip de govern sobre els fets ocorreguts".

Una falta greu

L'article 49 de la llei 16/1991 de 10 de juliol de les Policies Locals de Catalunya considera faltes greus "l'incompliment de l'obligació de donar compte als superiors dels assumptes que aquests hagin de conèixer". Les sancions que preveu la llei esmentada per les faltes greus van des de l'amonestació, la separació del servei, la suspensió de funcions, amb pèrdua de les retribucions corresponents, fins al trasllat a un altre lloc de treball.

La investigació oberta pel govern de Berga per determinar les responsabilitats d'omissió del deure d'informar els superiors es tancarà "amb la màxima celeritat possible", ha promès l'alcaldessa. Montse Venturós ha assegurat a Regió7 que "un dels objectius fonamentals d'aquest equip de govern és fomentar i articular una autèntica administració pública".

Al ple de dijous, la dirigent berguedana va assegurar que no farà públiques les imatges de l'episodi enregistrades per les càmeres de la comissaria de la Policia Local, l'existència de les quals ja havia revelat aquest diari al seu dia. Venturós va informar que responsables del cos les van lliurar de forma voluntària als Mossos d'Esquadra. "El govern no farà públiques les imatges per no vulnerar els drets de les persones i per respecte" i també perquè "el vídeo forma part d'un procés judicial" i volen evitar posar en risc una possible nul·litat d'aquesta prova judicial en el cas que es fes pública. Venturós va assegurar que "el nostre compromís amb la transparència és viu i marcat" però que han d'esperar que la justícia ordinària actuï. Mentrestant cal preservar la pressumpció d'innocència ja que l'equip de govern "no és cap tribunal", va dir Venturós.

CiU vol dimissions

Al ple, el grup de CiU va demanar de forma implícita la dimissió del regidor de Governació, Francesc Ribera. Ramon Minoves va pregar a l'alcaldessa que "el regidor Ribera reflexioni si després del que ha passat està en condicions d'exercir eficaçment com a regidor responsable de la Policia Local, i en cas que no ho vulgui fer o no pugui fer-ho li demano que vostè com a alcaldessa assumeixi aquestes responsabilitats". Minoves va denunciar el "desgavell" de la gestió i la comunicació interna municipals. Per a Minoves l'afer palesa una "falta de confiança" entre la policia i el seu regidor. "Entenem que no hi està prou a sobre", va dir.

Francesc Ribera va rebutjar-ho dient que té "una comunicació fluida i perfecta" amb la policia i va assegurar que fa la seva feina. A més, va acusar Minoves de voler aprofitar-se que la CUP és antisistema "per fer demagògia".