Els consistoris demanen suport al Consell per pal·liar la falta de recursos en protecció animal

L'ens comarcal estudiarà com acompanyar els municipis en matèria de prevenció i detecció de casos de maltractament

11.10.2016 | 16:07
Protectora d´animals de Berga

L´abandonament de gossos i gats i també certes pràctiques que desemboquen en situacions de maltractament animal preocupen els ajuntaments del Berguedà, sobretot per la falta de recursos econòmics i tècnics de què disposen per fer-hi front. Així ho han exposat alcaldes i regidors de diferent color polític després que Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) presentés al Consell Comarcal una moció en què es proposava mancomunar aquest tipus de serveis a través de l´ens.

El president del Consell, David Font (CDC), relata que l´administració comarcal ha pres el compromís d´estudiar quina és la millor manera «d´acompanyar» la tasca dels 31 municipis en matèria de prevenció i detecció de casos de maltractament, possiblement amb la contractació d´un tècnic de suport en la matèria.

Són els ajuntaments els que, segons la llei, tenen competència per sancionar o actuar davant de situacions de maltractament o negligència, «però els alcaldes ens demanen no estar sols», diu Font. En cas d´haver d´actuar, els municipis volen poder disposar almenys d´un informe supramunicipal que aconselli o reforci una determinada acció o la imposició d´una sanció. Sobretot perquè moltes vegades, especialment en poblacions petites, tirar endavant una actuació d´aquest tipus acaba generant un important conflicte amb els veïns. «A Castellar de n´Hug, vam tenir un cas en què deixaven reiteradament uns gossos en un terrat, sense menjar, i va allargar-se un any i mig», denuncia Eduard Coronado, regidor i segon tinent d´alcalde d´aquest poble.

Encara no hi ha un termini establert, però el Consell s´ha compromès també a estudiar quina és la millor manera de pal·liar la falta de recursos davant els abandonaments. La protectora de Berga es fa càrrec d´aquests animals. Ara bé, el problema és que, quan està tancada, són els ajuntaments els que han de recollir i quedar-se l´animal, sovint gossos, durant hores, i no tenen instal·lacions ni personal per atendre aquests casos. «Mirarem què pot fer-se per ajustar millor el servei», diu Font. El president de l´ens admet que això probablement comporta augmentar la contribució econòmica que, per conveni, cada població fa a l´entitat, d´iniciativa privada.
El regidor de Medi Ambient d´Avià, el republicà Josep Subirana, defensa que la moció d´ERC volia posar sobre la taula «la necessitat» que el Consell s´ocupi d´unes competències, lligades al decret legislatiu 2/2008 de Protecció Animal, que ara per ara recauen sobre la Generalitat i els ajuntaments, però que aquests últims «poden decidir cedir».

Per a Subirana, els municipis, sobretot els petits, no tenen «l´experiència, ni el personal ni els recursos» per afrontar casos de negligència. «En l´entorn rural ens trobem veïns que deixen gossos lligats amb cadenes en barraques d´horts», diu. El procediment habitual és contactar amb els agents rurals o els de Seprona del cos de la Guàrdia Civil. «Al final, però, la responsabilitat recau en l´Ajuntament», lamenta Isabel Serra, alcaldessa de Viver i Serrateix.

Episodi de mossegades

Una de les problemàtiques és fer front al decomís de gossos perillosos, ja que la protectora no té les eines per fer-se´n càrrec. Els últims mesos, a Berga, hi ha hagut un episodi reiterat de mossegades. Un gos amb amos que la Policia Local ha pogut identificar. «El problema és que, per fer-ne decomís, acaba sent necessari contactar una empresa de fora. Caldria obrir concurs, és un procés complex i llarg», diu la regidora de Servei a les Persones, Anna Alsina.

Molts gossos abandonats a Puig-reig

No hi ha una explicació concreta, però Puig-reig és amb tota probabilitat un dels municipis de la comarca on més sovint s´han de recollir animals que han estat abandonats o que s´han extraviat.

L´alcalde, Josep Maria Altarriba, explica que un dels motius és probablement l´extensió del municipi, d´uns 47 quilòmetres quadrats, que, a més, té diversos nuclis disgregats de població. «És molt arriscat afirmar taxativament que no són del poble, però hem comprovat que hi ha una alta quantitat de gossos trobats a Puig-reig que, pel que sigui, hi van a parar, però que estan censats en altres municipis», diu Altarriba. Hi ha casos en què l´amo els ha abandonat, altres són animals perduts.

Com la majoria de poblacions de la comarca, amb l´excepció de la Pobla de Lillet i la Nou de Berguedà, Puig-reig té un conveni signat amb la Protectora d´Animals de Berga. La directora de la protectora de Berga, Carme Pérez, explica que la limitació de recursos econòmics i el fet que la contribució dels consistoris en funció de la seva població sigui petita és el motiu pel qual no poden atendre serveis que sorgeixen de nit o matinada o tenir horari de guàrdia. «És aquesta l´entitat responsable de fer-se càrrec d´aquests gossos, però passa que trobem aquests animals en hores en què està tancada, i per llei l´Ajuntament està obligar a fer-se càrrec de l´animal», detalla Altarriba.

Per atendre aquests animals, l´alcalde comenta que a Puig-reig ha nascut una associació de voluntaris locals, Petjades de Puig- reig, pensada per facilitar-los les primeres atencions. «La intenció ara és oferir-los instal·lacions adequades perquè puguin fer una tasca que ens resulta necessària, ja que a l´Ajuntament no disposem de personal preparat per alimentar i tenir cura de l´animal mentre està a les nostres mans», indica l´alcalde puig-reigenc.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Berguedà

El Museu Asland inaugura l´exposició de l´empresa centenaria dedicada a la fabricació del ciment

El Museu Asland inaugura l´exposició de l´empresa centenaria dedicada a la fabricació del ciment

La mostra recull la trajectòria de Lafarge Cementos, que té els seus orígens al Clot del Moro des...

Berga obre les portes al festival de cinema social Fixa´t

Berga obre les portes al festival de cinema social Fixa´t

Les projeccions començaran el proper dia 3 de novembre i s'allargaran fins l'1 de desembre

Un regidor díscol d´ERC fa trontollar el govern de Vilada

Un regidor díscol d´ERC fa trontollar el govern de Vilada

Vicenç Massana trenca amb el PSC i s'alinea amb l'oposició, tot i que no deixa el seu grup ni l'acta

«He deixat de fer coses per tenir la botiga, però és gratificant»

«He deixat de fer coses per tenir la botiga, però és gratificant»

Neus Rius regenta el negoci familiar del sector de la moda Els Plens, que enguany rep el...

Teo Valls: «Em deia Berta, però mai m´he sentit noia»

Teo Valls: «Em deia Berta, però mai m´he sentit noia»

«Des de petit he tingut clar que volia ser noi», diu el jove, que explica el procés de...

Enllaços recomanats: Premis cinema