L´abandonament de gossos i gats i també certes pràctiques que desemboquen en situacions de maltractament animal preocupen els ajuntaments del Berguedà, sobretot per la falta de recursos econòmics i tècnics de què disposen per fer-hi front. Així ho han exposat alcaldes i regidors de diferent color polític després que Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) presentés al Consell Comarcal una moció en què es proposava mancomunar aquest tipus de serveis a través de l´ens.

El president del Consell, David Font (CDC), relata que l´administració comarcal ha pres el compromís d´estudiar quina és la millor manera «d´acompanyar» la tasca dels 31 municipis en matèria de prevenció i detecció de casos de maltractament, possiblement amb la contractació d´un tècnic de suport en la matèria.

Són els ajuntaments els que, segons la llei, tenen competència per sancionar o actuar davant de situacions de maltractament o negligència, «però els alcaldes ens demanen no estar sols», diu Font. En cas d´haver d´actuar, els municipis volen poder disposar almenys d´un informe supramunicipal que aconselli o reforci una determinada acció o la imposició d´una sanció. Sobretot perquè moltes vegades, especialment en poblacions petites, tirar endavant una actuació d´aquest tipus acaba generant un important conflicte amb els veïns. «A Castellar de n´Hug, vam tenir un cas en què deixaven reiteradament uns gossos en un terrat, sense menjar, i va allargar-se un any i mig», denuncia Eduard Coronado, regidor i segon tinent d´alcalde d´aquest poble.

Encara no hi ha un termini establert, però el Consell s´ha compromès també a estudiar quina és la millor manera de pal·liar la falta de recursos davant els abandonaments. La protectora de Berga es fa càrrec d´aquests animals. Ara bé, el problema és que, quan està tancada, són els ajuntaments els que han de recollir i quedar-se l´animal, sovint gossos, durant hores, i no tenen instal·lacions ni personal per atendre aquests casos. «Mirarem què pot fer-se per ajustar millor el servei», diu Font. El president de l´ens admet que això probablement comporta augmentar la contribució econòmica que, per conveni, cada població fa a l´entitat, d´iniciativa privada.

El regidor de Medi Ambient d´Avià, el republicà Josep Subirana, defensa que la moció d´ERC volia posar sobre la taula «la necessitat» que el Consell s´ocupi d´unes competències, lligades al decret legislatiu 2/2008 de Protecció Animal, que ara per ara recauen sobre la Generalitat i els ajuntaments, però que aquests últims «poden decidir cedir».

Per a Subirana, els municipis, sobretot els petits, no tenen «l´experiència, ni el personal ni els recursos» per afrontar casos de negligència. «En l´entorn rural ens trobem veïns que deixen gossos lligats amb cadenes en barraques d´horts», diu. El procediment habitual és contactar amb els agents rurals o els de Seprona del cos de la Guàrdia Civil. «Al final, però, la responsabilitat recau en l´Ajuntament», lamenta Isabel Serra, alcaldessa de Viver i Serrateix.

Episodi de mossegades

Una de les problemàtiques és fer front al decomís de gossos perillosos, ja que la protectora no té les eines per fer-se´n càrrec. Els últims mesos, a Berga, hi ha hagut un episodi reiterat de mossegades. Un gos amb amos que la Policia Local ha pogut identificar. «El problema és que, per fer-ne decomís, acaba sent necessari contactar una empresa de fora. Caldria obrir concurs, és un procés complex i llarg», diu la regidora de Servei a les Persones, Anna Alsina.

Molts gossos abandonats a Puig-reig

No hi ha una explicació concreta, però Puig-reig és amb tota probabilitat un dels municipis de la comarca on més sovint s´han de recollir animals que han estat abandonats o que s´han extraviat.

L´alcalde, Josep Maria Altarriba, explica que un dels motius és probablement l´extensió del municipi, d´uns 47 quilòmetres quadrats, que, a més, té diversos nuclis disgregats de població. «És molt arriscat afirmar taxativament que no són del poble, però hem comprovat que hi ha una alta quantitat de gossos trobats a Puig-reig que, pel que sigui, hi van a parar, però que estan censats en altres municipis», diu Altarriba. Hi ha casos en què l´amo els ha abandonat, altres són animals perduts.

Com la majoria de poblacions de la comarca, amb l´excepció de la Pobla de Lillet i la Nou de Berguedà, Puig-reig té un conveni signat amb la Protectora d´Animals de Berga. La directora de la protectora de Berga, Carme Pérez, explica que la limitació de recursos econòmics i el fet que la contribució dels consistoris en funció de la seva població sigui petita és el motiu pel qual no poden atendre serveis que sorgeixen de nit o matinada o tenir horari de guàrdia. «És aquesta l´entitat responsable de fer-se càrrec d´aquests gossos, però passa que trobem aquests animals en hores en què està tancada, i per llei l´Ajuntament està obligar a fer-se càrrec de l´animal», detalla Altarriba.

Per atendre aquests animals, l´alcalde comenta que a Puig-reig ha nascut una associació de voluntaris locals, Petjades de Puig- reig, pensada per facilitar-los les primeres atencions. «La intenció ara és oferir-los instal·lacions adequades perquè puguin fer una tasca que ens resulta necessària, ja que a l´Ajuntament no disposem de personal preparat per alimentar i tenir cura de l´animal mentre està a les nostres mans», indica l´alcalde puig-reigenc.