Ajuntaments d'arreu del país han decidit convertir el 12 d'octubre en un feiner més. Alguns ja fa anys que obren amb normalitat i aquest any s'hi havia sumat una les poblacions més grans de Catalunya, Badalona, fins que una interlocutòria judicial ordenant el tancament ha fet finalment desistir l´equip de govern. Tot i això, els regidors que governen el consistori han anunciat que seran de vuit del matí a dues del migdia davant l´edifici per atendre els ciutadans que ho vulguin. Altres poblacions que sí obriran amb normalitat perquè no hi ha hagut cap ordre judicial que els hagi ordenat el contrari seran Berga, Celrà (Gironès), Linyola (Pla d'Urgell), Argentona (Maresme) o la Vilella Alta (Priorat).

Alguns ajuntaments obriran en l'horari habitual d'atenció al públic perquè hi ha suficients funcionaris que han decidit anar a la feina però, en altres, treballaran de portes endins o seran només els regidors de l'equip de govern els que aniran al despatx. Els consistoris estan majoritàriament governats per la CUP i ERC però també n'hi ha de CiU.

Els casos de Berga, Artés, Navàs, Capellades, Prats de Lluçanès i Sant Martí de Tous

El govern cupaire de Berga treballarà per segon any consecutiu aquest 12 d'octubre i ha donat llibertat als treballadors perquè decideixin voluntàriament si volen treballar. Si ho fan, se'ls compensarà amb un altre dia de festa. Aquest any, l'executiu berguedà ha decidit fer un pas més i proposarà a la comissió executiva de l'AMI que els dies 12 d'octubre i 6 de desembre siguin laborables a Catalunya. En declaracions a l'ACN, l'alcaldessa, Montse Venturós, considera que el 12-0 és una data "eminentment franquista i colonialista" i creu que no és un dia festiu i "molt menys en ple procés de ruptura amb l'estat espanyol". "Els ajuntaments tenim molt a dir i, com administració pública, hem de posar sobre la taula la possibilitat de poder treballar en dies com aquests els valors dels quals no reconeixem ni compartim", ha assegurat.

Al Bages, l'Ajuntament d'Artés (ERC i CUP) tindrà les portes tancades al públic, però el consistori ha preparat unes jornades de voluntariat per tal que tots els ciutadans que vulguin puguin treballar. A Navàs, l'equip del govern municipal liderat per la CUP té previst celebrar Junta de Govern i alguns treballadors han decidit que treballaran. Una decisió similar s'ha pres a Prats de Lluçanès (Osona), que, tot i que les oficines estaran tancades, l'equip de govern (ERC) anirà a treballar com un dia laborable i farà les seves tasques habituals. També el municipi osonenc de Viladrau (ERC i CiU) ha decidit treballar com un dia laborable qualsevol i es compensarà els treballadors que acudeixin al seu lloc de feina amb un altre dia de festa.

Capellades -governat per la CUP- és un dels ajuntaments de la comarca de l'Anoia que ha decidit obrir aquest 12 d'octubre. Segons ha explicat a l'ACN el batlle de la població, Aleix Auber, els quatre regidors cupaires que formen l'equip de govern aniran a treballar com un dia qualsevol i s'ha donat llibertat als treballadors municipals per decidir si volen anar a treballar de forma voluntària. Si ho fan, se'ls compensarà amb un dia de festa que podran escollir voluntàriament. També a l'Anoia, el municipi de Sant Martí de Tous, governat per ERC amb majoria, ha decidit obrir les portes del consistori aquest dimecres. Enguany els treballadors podran compensar-ho amb el dia de festa que prefereixin del calendari, però de cara a l'any vinent l'alcalde de la població, David Alquézar, proposta que es faci festa el 23 d'abril per compensar el 12 d'octubre.

El cas de Badalona

L´equip de govern badaloní havia decidit sumar-se aquest any als consistoris que treballaran el 12-O, però una denúncia de la delegació del govern espanyol a Catalunya ha fet variar la situació. El jutjat contenciós administratiu número 14 de Barcelona ha acceptat la petició de l´executiu espanyol i ha prohibit que l´Ajuntament pugui obrir qualsevol dependència durant la Festa de la Hispanitat. El magistrat entén que la intenció del govern municipal de convertir en festiu voluntari el 12 d'octubre té un rerefons polític que perjudicaria "l'interès general, social i col·lectiu" de la celebració, així com la "llibertat ideològica" dels treballadors.

Es dóna el cas que la decisió de traslladar el festiu de dia s´havia pres fa prop d´un any. El govern municipal havia pactat amb la plantilla poder treballar aquest dimecres, a canvi de fer festa el 9 de desembre, pel pont de la Immaculada, el que hagués permès obrir les oficines d'atenció al ciutadà de l'edifici del Viver, amb uns serveis mínims d'almenys el 50%.

Davant d´aquesta interlocutòria judicial, l´equip de govern ha decidit acatar l´ordre i ha anunciat que no obrirà les portes aquest dimecres. Això si, els regidors que governen seran davant la porta de l´edifici de vuit del matí a dues del migdia per atendre els ciutadans que s´hi vulguin adreçar.

Sigui com sigui, el 12 d'octubre serà, per segon any consecutiu, un festiu diferent a Badalona. L'any passat, el nou govern d'esquerres de la ciutat (Guanyem Badalona, ICV-EUiA i ERC) que va prendre el relleu a Xavier Garcia Albiol (PP) va decidir treballar i no celebrar la Hispanitat. Era un gest simbòlic de l'alcaldessa i els seus regidors, que van anar al despatx aquell dia. Aquest any la intenció era anar un pas més enllà i implicar-hi els funcionaris municipals, però la resolució judicial ho ha impedit.

Badalona és el municipi més gran que havia decidit treballar el 12 d'octubre, però n'hi ha d'altres més petits que també fan de la Hispanitat una jornada laborable. Alguns, fins i tot, fa anys que duen a terme aquesta pràctica. En aquest sentit, va ser un punt d'inflexió el 12 d'octubre de 2012, després de la primera de les grans manifestacions de la Diada liderada per l'ANC. Aquell any diversos ajuntaments van decidir anar a treballar i inclús van obrir portes també alguns centres educatius.

Argentona i Sant Pere de Riudebitlles, regidors a la feina

L'Ajuntament d'Argentona (Maresme) tampoc celebrarà la Hispanitat. L'alcalde de la CUP, Eudald Calvo, ha explicat que el govern municipal treballarà, però no tot. A Argentona, la CUP governa amb ERC, ICV i el PSC, i almenys els regidors socialistes ja s'han desmarcat de la iniciativa i faran festa. Pel que fa als treballadors, el govern dóna l'opció de bescanviar aquest dia per fer festa algun altre dia laborable de l'any, però en qualsevol cas les dependències municipals no obriran de cara al públic i tota la feina que es faci aquest dimecres serà de portes endins.

A l'Alt Penedès, aquest serà el segon any que l'Ajuntament de Sant Pere de Riudebitlles considera el 12 d'octubre com a jornada laborable. Si bé l'any passat l'oficina d'atenció al ciutadà va obrir en horari habitual, aquesta vegada no s'ha pogut garantir l'assistència d'un mínim nombre de treballadors i dimecres no hi haurà atenció al públic. Els empleats municipals que ho vulguin, però, podran anar a treballar i tindran l'opció de bescanviar el dia festiu per un altre dia de l'any. Els que sí que han assegurat que aniran a treballar a l'Ajuntament són els membres de l'equip de govern d'ERC i la CUP.

Comarques gironines: experts en treballar

A les comarques gironines, els ajuntaments de Celrà (Gironès) i Viladamat (Alt Empordà) governats per la CUP ja són experts en convertir el dia 12 d'octubre en un feiner més. El 2012 van impulsar mocions al ple que aprovaven obrir "amb normalitat" aquest festiu. "Decidim treballar perquè considerem que és una festa imposada que vol transmetre valors d'hispanitat i de 'dia de la raza' que no representen la societat catalana actual", ha explicat l'alcalde de Celrà, Dani Cornellà, que afegeix que, en la construcció del nou país, "aquesta festa no hi tindrà cabuda".

Cornellà fins i tot ha declinat per correu electrònic la invitació que li ha fet arribar el subdelegat del govern espanyol per assistir a la festa patronal de la Guàrdia Civil assegurant que no poden perquè tenen feina. "Cap membre d'aquest govern assistirà a la seva festa perquè fa anys que hem declarat aquest dia com a laborable i nosaltres treballem", ha afirmat.

L'Ajuntament de Celrà afirma que, des que van començar a treballar aquest festiu, "mai" han rebut cap avís ni notificació a nivell judicial contra la decisió d'obrir el dia 12 d'octubre. L'alcalde admet que hi ha alguns tràmits que no es poden fer perquè és un dia no laborable per a l'administració de l'Estat però remarca que es tracta d'un rebuig "simbòlic" a una festivitat que no senten com a pròpia.

Aquests dos no són els únics ajuntaments de la demarcació que treballaran dimecres. També s'hi sumen Mieres (Garrotxa) i Verges (Baix Empordà), on la CUP governa des de les darreres eleccions municipals. Un municipi governat per CiU també obre portes el 12 d'octubre, es tracta de Les Planes d'Hostoles (Garrotxa), que per tercer any consecutiu ha decidit eliminar aquest festiu del calendari laboral. A la majoria d'ajuntaments tradicionalment han canviat el 12 d'octubre pel dia de Sant Jordi però, com que el 23 d'abril aquest any va caure en cap de setmana, els empleats que treballin dimecres podran triar un altre dia o bé l'equip de govern proposarà una nova data festiva.

A la capital, Girona, l'ajuntament romandrà tancat, tot i que la CUP ha demanat al ple d'aquest dilluns que no es consideri festiu. L'equip de govern format per CiU i PSC s'ha compromès, com ja ha fet en anys anteriors, a obrir perquè els quatre regidors de la CUP puguin anar a treballar però sense serveis municipals que atenguin el ciutadà.

Ple municipal a la Vilella Alta i reunions de l'equip de govern a Campredó

Al Camp de Tarragona, els dos ajuntaments governats per la CUP han ofert als empleats municipals poder treballar aquest dimecres 12 d'octubre. A la Vilella Alta (Priorat) el secretari i l'agutzil treballaran amb normalitat a canvi d'un altre dia de festa, segons ha explicat el regidor Damià Fàbrega. A més, els cinc regidors de l'Ajuntament, tots ells de la CUP i a l'equip de govern, celebraran un ple municipal a les set de la tarda.

Als Guiamets (Priorat) també han donat llibertat als dos empleats municipals en funció de la seva situació personal. Així, la secretària farà festa per atendre obligacions familiars, per la qual cosa les oficines del consistori romandran tancades aquest dimecres, segons ha explicat a l'ACN el primer tinent d'alcalde, Manel Sales. L'agutzil sí que treballarà i realitzarà el servei de recollida de la brossa com en qualsevol dia feiner. "Entenem que aquesta festa no va amb nosaltres i que, en conseqüència, no tenim res a celebrar", ha afirmat Sales.

A les Terres de l'Ebre, l'Ajuntament de l'EMD de Campredó, a Tortosa, també tindrà activitat aquest 12 d'octubre. El president de l'EMD, Damià Grau (ERC), ha apuntat a l'ACN que els regidors atendran els ciutadans que ho vulguin entre les 11:00 i les 13:00 hores i que, al vespre, portaran a terme reunions de l'equip de govern al mateix edifici consistorial.

Linyola i Torrelameu, oberts al públic amb funcionaris treballant

Linyola, al Pla d'Urgell, i Torrelameu, a la Noguera, són els dos municipis de la demarcació de Lleida on els seus ajuntaments tenen previst obrir demà 12 d'octubre amb funcionaris treballant de cara al públic. Així ho han assenyalat fons d'ERC, el partit que governa en ambdós municipis. D'altra banda, a la demarcació hi ha una setzena de municipis més, on els regidors de l'equip de govern del partit republicà obriran el consistori per posar-lo al servei de la ciutadania i atendre ''consultes i suggeriments''. Es tracta de Sant Guim de la Plana, Sant Guim de Freixenet, i Montoliu de Segarra a la Segarra; Torrebesses, Llardecans, i Almenar al Segrià; Torregrossa, Bellvís i Bell-lloc d'Urgell al Pla d'Urgell; el Soleràs i la Granadella a les Garrigues; Bellcaire d'Urgell, la Sentiu de Sió, Montgai i Agramunt a l'Urgell; i Coll de Nargó a l'Alt Urgell.

Per una altra banda, a Cervera, l'alcalde Ramon Royes, de CiU, assegura que demà dimecres treballarà com un dia normal fent la seva feina al capdavant del consistori, de la mateixa manera que l'alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, i regidors de l'equip de govern, també de CiU. A Tàrrega, l'alcaldessa, Rosa Maria Perelló, també anirà a treballar al consistori tot i que aquest romandrà tancat.

Soriguera, l'alcalde atendrà el públic

A l'Ajuntament de Sort, el seu alcalde, Raimon Monterde (Fem Municipi) treballarà juntament el primer tinent alcalde Baldo Farré (CUP) i Pere Bascones (CUP). Aniran a primera hora al Consistori a fer gestions i feines pendents. A l'Ajuntament de Tremp, la primera tinent alcalde, Maria Pilar Cases (ERC) i la resta de regidors de la formació aniran a l'Ajuntament com a gest de rebuig a aquest festiu.

L'alcalde de Soriguera, Xavi Pedemonte (CUP), serà l'encarregat d'obrir l'Ajuntament i atendre el públic.