L'Ajuntament de Berga va obrir ahir les seves portes com si fos un dia laborable com qualsevol altre malgrat que al calendari laboral el 12 d'octubre, dia de la Hispanitat, està assenyalat com una jornada festiva. Tanmateix, el govern berguedà de la CUP considera que no hi ha res per celebrar i va informar el personal que podien treballar per la festa nacional d'Espanya i recuperar la jornada fent festa o el 31 d'octubre o el 9 de desembre, de manera que es podia gaudir així de quatre dies festius seguits. L'ens local va ser un dels quaranta que aquest 12 d'octubre van obrir portes a Catalunya.

Van treballar un total de 24 persones de les 160 que té la plantilla municipal comptant-hi tots els seus serveis, com l'escola de música. Eren funcionaris de diferents àrees del consistori que van treballar majoritàriament de portes endins, avançant feina o mantenint reunions de treball internes o amb representants d'entitats. Amb tot, també es van atendre ciutadans que van anar fins a la casa consistorial per recollir informació i també amb l'expectativa de fer-hi algunes gestions que finalment no van poder fer, com tramitar un permís per fer foc a l'aire lliure. I és que l'Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC) estava tancada al públic, ja que el registre no funcionava justament perquè era un dia festiu.

L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, va fer "un balanç positiu" de la jornada d'ahir al consistori berguedà. La dirigent va destacar a aquest diari el fet que enguany hi ha hagut més treballadors que s'han afegit a treballar el 12 d'octubre. El 2015 pràcticament no va treballar cap funcionari llevat d'algun cas puntual de manera molt simbòlica, un fet que ha canviat. "Hem de tenir en compte que cada vegada és creixent el nombre d'ajuntaments dels Països Catalans que obren en aquesta data. També és més gran el nombre de comerços que obren per una qüestió de país. És molt positiu". L'alcaldessa també va valorar com a "molt positiu que l'Ajuntament de Badalona hagi decidit, finalment, desoir el requeriment judicial" que li impedia obrir portes. "Estem supercontents de l'acollida que ha tingut aquest 12 d'octubre".

Prohibit fer fotos al personal

Malgrat que hi havia més d'una vintena de persones treballant a l'Ajuntament de Berga, l'executiu de la CUP no va permetre que aquest diari els fes fotos al seu lloc de treball, ni tan sols d'esquena o pixelant-los la cara per garantir el seu anonimat. L'alcaldessa Montse Venturós va dir que la interlocutòria judicial prohibint obrir a l'Ajuntament de Badalona els ha fet ser molt prudents i cauts per tal d'evitar "possibles represàlies" contra el personal. Venturós va argumentar que "nosaltres considerem que, si n'hi ha d'haver, les represàlies no haurien de ser contra els treballadors sinó envers qui directament ho ha proposat, que és l'alcaldia, per tant, entenem que som responsables d'aquests treballadors". L'alcaldessa va raonar que "jo sóc la cap del servei i entenc que sempre que hi hagi passes polítiques en un determinat sentit que puguin portar judicialitzacions, impugnacions o ràtzies judicials de l'estat espanyol cap a les diferents administracions, hem de ser els representants públics els que hem de donar la cara".