Hereus i pubilles de tot el país i els seus familiars i acompanyants envairan Puig-reig el proper cap de setmana del 22 i 23 d'octubre. La vila del baix Berguedà ha estat l'escollida per acollir el procés de selecció i l'acte de proclamació de l'hereu i la pubilla de Catalunya, els nous representants del pubillatge a escala nacional del proper any.

El Foment de les Tradicions Catalanes i l'Ajuntament de Puig-reig han preparat diversos actes paral·lels perquè els visitants i veïns puguin participar de la celebració, que tindrà com a màxim centre d'interès l'acte de diumenge al matí, quan es donaran a conèixer els deu noms dels nous escollits. A banda de l'hereu i la pubilla de Catalunya també es donaran a conèixer els dos nous representants de cada província.

Toni Pérez es va mostrar satisfet, durant la presentació dels actes, que Puig-reig aculli aquesta celebració. I és que a banda de ser el president del Foment de les Tradicions Catalanes, ell és de Puig-reig. "Normalment aquests actes tenen lloc en pobles més grans, però és una oportunitat per a Puig-reig per convertir-se en centre de la cultura durant un cap de setmana", va assegurar. Les activitats s'iniciaran dissabte al matí, a l'institut Guillem de Berguedà, amb el tret de sortida als exàmens que els candidats a ocupar el càrrec d'hereu i pubilla de Catalunya hauran de passar. Es tracta de "proves escrites i orals de cultura general i on es valora també l'actitud i el saber estar dels candidats".

Dissabte al vespre, hi haurà l'acte de comiat dels que han estat representants del pubillatge aquest any. Tots els hereus i pubilles d'arreu de Catalunya, així com també dames i fadrins i tots els acompanyants i familiars, participaran en un sopar al pavelló de la vila. Durant el dia, a més, s'han programat activitats com una audició de sardanes i una visita guiada pels entorns del poble. A més, s'inaugurarà una placa commemorativa de l'esdeveniment.

Diumenge a les 11 del matí els actes s'iniciaran amb una cercavila per escalfar els motors abans de l'inici de la proclamació que tindrà lloc a la plaça Nova. Segons Pérez, s'espera que en aquest acte central hi participin prop d'un miler de persones. La festa acabarà amb un dinar de germanor.

El regidor de Cultura de Puig-reig, Jesús Subirats, assenyala que "acollir aquest esdeveniment és una oportunitat més per reivindicar expressions culturals com el pubillatge que de vegades passen desapercebudes". Subirats espera que tothom participi en els actes que s'han organitzat pensant en els visitants però també en els veïns de Puig-reig i comarca.