El volum de boletaires que reben els boscos berguedans a la tardor afecta negativament la seva salut. Un anar i venir constant de gent deixa rere seu un rastre difícil de sanar. El problema més greu són els residus que queden al bosc. Regió7 ha parlat amb Toni Montañà, membre del Grup de Defensa Natural del Berguedà, una entitat que intenta millorar el coneixement i respecte al medi natural i que organitza cada any una sortida de recollida de deixalles al final de la temporada boletaire. "L'arribada massiva de boletaires a la tardor genera una gran quantitat de residus, en molt casos no biodegradables, que queden al bosc. Aquest és, sens dubte, el principal problema de la freqüentació boletaire als boscos", explica.

Toni Montañà afirma que no troba diferència entre els boletaires berguedans i els que vénen de fora. El problema és global i de tots; per tant, d'educació de la societat: "la població catalana té un dèficit important de relació amb la natura i, per tant, molt sovint es troba desorientada sobre com relacionar-s'hi. En molts casos, però, es tracta de manca d'educació cívica en general. Qui no respecta els filats al bosc tampoc no deu respectar el mobiliari urbà a la ciutat", raona. La solució per al problema, però, no sembla gens fàcil ni d'impacte immediat: "en aquest tema, com en la majoria, no hi ha dreceres ni fórmules miraculoses. Millorar l'educació ambiental és l'única resposta específica, millorar l'educació cívica és l'única resposta genèrica. La resta és sentit comú", reconeix.

Tot i aquesta pressió que reben els boscos berguedans, el Grup de Defensa Natural del Berguedà no és partidari de limitar o de fer pagar l'accés a les zones naturals: "el bosc és un espai de llibertat, i això és el més important. El nostre grup està totalment en contra de qualsevol tipus de taxa o peatge general sobre l'activitat boletaire".