El Consell Comarcal del Berguedà prepara un projecte per treure les colònies de l'ostracisme

Un estudi de l´Agència de Desenvolupament del Berguedà calcula que hi ha 51 empreses

16.10.2016 | 17:03
Mal estat de les instal·lacions industrials de Cal Rosal.

El govern del Consell Comarcal del Berguedà està decidit a fer reviure les colònies industrials del Llobregat entre cal Rosal i l´Ametlla de Merola on hi ha una de les majors concentracions d´aquests antics nuclis fabrils en poc més de quinze quilòmetres. La crisi del tèxtil i l´abandonament de molts d´aquests espais, han estat els detonants del seu declivi lent però inexorable que ha provocat que alguns d´ells hagin esdevenigut monuments a la decadència industrial i es trobin en molt mal estat malgrat els esforços que han fet i fan diferents col·lectius, ens i particulars per posar en valor, dignificar i reivindicar aquest patrimoni.

Amb l´objectiu de reflotar aquests béns, el Consell del Berguedà ha decidit impulsar un projecte que determini quins espais hi ha a les colònies on encara es pot actuar i què s´hi pot fer segons ha explicat a Regió7, David Font, president comarcal. Les propostes es concretaran en un projecte que redactaran els tècnics de la UPC, amb un cost de 15.000 euros. El Consell demanarà ajudes a Europa per materialitzar les propostes que sorgeixin i «si no ens les donen buscarem altres vies». Ha dit Font. «Aquest projecte ens ha de dir quins espais es poden reutilitzar, i quins es podrien dedicar a diferents sectors com el coneixement, la investigació sobre el tèxtil o l´aigua». Font ha dit que cal «identificar molt bé» el que s´hi vol fer per plantejar propostes diferenciades «no cal tenir tres torres museïtzades» i veure que«és més fàcil d´adaptar a cada lloc».

David Font ha explicat que «intentarem que les propostes vagin en la línia de la via blava» que promou la Diputació i que preveu convertir els 186 quilòmetres del riu Llobregat des del seu naixement al Berguedà fins a la desembocadura al Mediterrani en un producte turístic, un camí a tocar del riu que es pugui fer a peu, en bici o en cavall. Es tracta d´un projecte a dos anys vista que requerirà una inversió de 20 milions d´euros i que es preveu que portarà visitants a les comarques per on passa com el Berguedà. El president del Consell David Font opina que cal saber aprofitar els fluxes de turistes «donanat-los una cosa que sigui atractiva» al voltant de les colònies. El dirigent berguedà exposa que «no sé si aquesta és la última oportunitat per activar les colònies però segur que és la de la propera dècada per intentar treure´n rèdit».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Berguedà

El Berguedà preveu omplir 32 busos de persones que participaran a la Diada del Sí

El Berguedà preveu omplir 32 busos de persones que participaran a la Diada del Sí

L'ANC fa una crida als berguedans perquè s'inscriguin a l'11S

El Berguedà vol omplir 32 busos per participar a la Diada del Sí a Barcelona

El Berguedà vol omplir 32 busos per participar a la Diada del Sí a Barcelona

L'ANC i Òmmium fan una crida als berguedans perquè s'inscriguin per ser a Barcelona

L'abocador de Font Ollera afronta la seva darrera ampliació amb l'actual llicència

L'abocador de Font Ollera afronta la seva darrera ampliació amb l'actual llicència

El Consell posa a licitació les obres per valor de 571.246 euros per condicionar més terreny

Potenciar la recollida selectiva reduirà el volum de brossa que es porta al dipòsit comarcal

La vida útil d'un abocador controlat com el de Font Ollera depèn del volum de...

Buscant els Perseids a les aigües de la Baells

Buscant els Perseids a les aigües de la Baells

Aquest cap de setmana s'ha estrenat amb bona resposta la navegació nocturna pel pantà per veure...

Enllaços recomanats: Premis cinema