El govern del Consell Comarcal del Berguedà està decidit a fer reviure les colònies industrials del Llobregat entre cal Rosal i l´Ametlla de Merola on hi ha una de les majors concentracions d´aquests antics nuclis fabrils en poc més de quinze quilòmetres. La crisi del tèxtil i l´abandonament de molts d´aquests espais, han estat els detonants del seu declivi lent però inexorable que ha provocat que alguns d´ells hagin esdevenigut monuments a la decadència industrial i es trobin en molt mal estat malgrat els esforços que han fet i fan diferents col·lectius, ens i particulars per posar en valor, dignificar i reivindicar aquest patrimoni.

Amb l´objectiu de reflotar aquests béns, el Consell del Berguedà ha decidit impulsar un projecte que determini quins espais hi ha a les colònies on encara es pot actuar i què s´hi pot fer segons ha explicat a Regió7, David Font, president comarcal. Les propostes es concretaran en un projecte que redactaran els tècnics de la UPC, amb un cost de 15.000 euros. El Consell demanarà ajudes a Europa per materialitzar les propostes que sorgeixin i «si no ens les donen buscarem altres vies». Ha dit Font. «Aquest projecte ens ha de dir quins espais es poden reutilitzar, i quins es podrien dedicar a diferents sectors com el coneixement, la investigació sobre el tèxtil o l´aigua». Font ha dit que cal «identificar molt bé» el que s´hi vol fer per plantejar propostes diferenciades «no cal tenir tres torres museïtzades» i veure que«és més fàcil d´adaptar a cada lloc».

David Font ha explicat que «intentarem que les propostes vagin en la línia de la via blava» que promou la Diputació i que preveu convertir els 186 quilòmetres del riu Llobregat des del seu naixement al Berguedà fins a la desembocadura al Mediterrani en un producte turístic, un camí a tocar del riu que es pugui fer a peu, en bici o en cavall. Es tracta d´un projecte a dos anys vista que requerirà una inversió de 20 milions d´euros i que es preveu que portarà visitants a les comarques per on passa com el Berguedà. El president del Consell David Font opina que cal saber aprofitar els fluxes de turistes «donanat-los una cosa que sigui atractiva» al voltant de les colònies. El dirigent berguedà exposa que «no sé si aquesta és la última oportunitat per activar les colònies però segur que és la de la propera dècada per intentar treure´n rèdit».