La febre boletaire omple els boscos del Berguedà de gent de l'entorn de Barcelona

Les últimes pluges han fet aflorar rovellons i llenegues, i els visitants marxen amb els cistells mig plens

22.10.2016 | 07:33
Cotxes de boletaires aparcats als Rasos de Peguera, ahir

Sant Vicenç dels Horts, Sabadell, Vacarisses, Maresme, Martorell, Barcelona, Terrassa. Aquests són només alguns exemples dels llocs d'on provenien els boletaires que dissabte al matí omplien els Rasos de Peguera. Un de tants punts on un racó del camí és una plaça d'aparcament. Ahir hi havia una corrua de persones arribades de fora de la comarca. No és un fet poc comú, sinó que és el més habitual en un cap de setmana. "He quedat al·lucinat. Feia quinze anys que no venia i no em puc creure la gent que hi ha", explicava bocabadat Antonio Castillo, veí de Sant Adrià del Besòs.

La temporada del bolet revoluciona la comarca. La presència de boletaries s'ha incrementat en els darrers anys fins a parlar de massificació. Quan els primers rovellons treuen el cap, els boscos s'omplen de gent vinguda de totes les contrades per trobar-hi aquests petits tresors. Indrets idonis com Capolat, els Rasos o la zona de Saldes es converteixen en concentracions massives. I els boscos en paguen les conseqüències. Els experts pateixen perquè tanta gent no acabi afectant la producció.

Tot i que la temporada de bolets ha estat molt dolenta tot el setembre, les últimes pluges han fet que rovellons, llenegues, cames de perdiu, fredolics i camagrocs comencessin a sortir en abundància. Als Rasos, tothom duia la cistella mig plena, alguns més, d'altres menys, però no hi havia ningú que no n'hagués trobat. I això els feia contents. Amb un somriure mostraven orgullosos les captures.

Persones de més de seixanta anys, joves amb els seus pares, famílies senceres, nens que van a la caça del bolet per primera vegada... és impossible establir un perfil tipus ja que la febre boletaire no té límits. La majoria d'ells van al bosc en família, en grups de sis o set persones. Però també hi ha gent que hi va sola, com és el cas d'en Julián Muñoz, de Sabadell: "vinc cada any al Berguedà des de fa més de 20 anys. Normalment vaig sol. M'agrada la comarca i la natura".

Però el més habitual és anar en família a passar un dia a la muntanya. És el cas d'Ander Carrasco, un jove de Martorell que, acompanyat del seu pare i el seu avi, anava al bosc a buscar bolets per primer cop: "Venim quatre o cinc vegades l'any, és una bona zona. Només ens sembla malament que ho deixin tot fet un fàstic", explicava el pare de l'Ander. De fet, tothom qui parla diu que hi ha notat el deteriorament del bosc.

Els boletaires forans mostraven la seva preocupació per la massificació a la comarca. Tot i que no els molestava l'excés de gent, sí que criticaven la brutícia acumulada: "s'hauria de sancionar la gent que embruta el bosc. S'ha de conscienciar més i respectar la natura", apuntava Miguel Sotillo, de Terrassa.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Berguedà

Endesa col·loca 3 caixes nius per reubicar una colònia de ratpenats de la central del pantà de la Baells

Un centenar d'exemplars viuen dins de les instal.lacions de la companyia sota la presa

Berga acomiada Sara Ribera, que va ajudar a nèixer 4.000 berguedans

Berga acomiada Sara Ribera, que va ajudar a nèixer 4.000 berguedans

Aquesta berguedana va ser llevadora durant 44 anys, des del 20 de gener de l´any 1953

El berguedà Marc Moneo, reconegut pels Premis de Recerca Jove de la Generalitat

El berguedà Marc Moneo, reconegut pels Premis de Recerca Jove de la Generalitat

L'alumne de Berga ha estat guardonat pel seu treball de recerca «Les crides a Berga: una veu per...

Berga fa la prova dels fuets de la Patum

Berga fa la prova dels fuets de la Patum

L'assaig oficial serà el dia dels Quatre Fuets que enguany s'escau l'11 de juny

La Ruta de les Colònies fa vint anys donant a conèixer el patrimoni berguedà

La Ruta de les Colònies fa vint anys donant a conèixer el patrimoni berguedà

Més de 350 inscrits recorren els recintes de les fàbriques i tanquen la jornada amb una botifarrada

El Consell Comarcal posarà a licitació serveis per valor d'1,2 milions d'euros

El Consell Comarcal posarà a licitació serveis per valor d'1,2 milions d'euros

El paquet inclou transport escolar i l'acompanyament i el serveis de menjador dels cursos...

Enllaços recomanats: Premis cinema