La febre boletaire omple els boscos del Berguedà de gent de l'entorn de Barcelona

Les últimes pluges han fet aflorar rovellons i llenegues, i els visitants marxen amb els cistells mig plens

22.10.2016 | 07:33
Cotxes de boletaires aparcats als Rasos de Peguera, ahir

Sant Vicenç dels Horts, Sabadell, Vacarisses, Maresme, Martorell, Barcelona, Terrassa. Aquests són només alguns exemples dels llocs d'on provenien els boletaires que dissabte al matí omplien els Rasos de Peguera. Un de tants punts on un racó del camí és una plaça d'aparcament. Ahir hi havia una corrua de persones arribades de fora de la comarca. No és un fet poc comú, sinó que és el més habitual en un cap de setmana. "He quedat al·lucinat. Feia quinze anys que no venia i no em puc creure la gent que hi ha", explicava bocabadat Antonio Castillo, veí de Sant Adrià del Besòs.

La temporada del bolet revoluciona la comarca. La presència de boletaries s'ha incrementat en els darrers anys fins a parlar de massificació. Quan els primers rovellons treuen el cap, els boscos s'omplen de gent vinguda de totes les contrades per trobar-hi aquests petits tresors. Indrets idonis com Capolat, els Rasos o la zona de Saldes es converteixen en concentracions massives. I els boscos en paguen les conseqüències. Els experts pateixen perquè tanta gent no acabi afectant la producció.

Tot i que la temporada de bolets ha estat molt dolenta tot el setembre, les últimes pluges han fet que rovellons, llenegues, cames de perdiu, fredolics i camagrocs comencessin a sortir en abundància. Als Rasos, tothom duia la cistella mig plena, alguns més, d'altres menys, però no hi havia ningú que no n'hagués trobat. I això els feia contents. Amb un somriure mostraven orgullosos les captures.

Persones de més de seixanta anys, joves amb els seus pares, famílies senceres, nens que van a la caça del bolet per primera vegada... és impossible establir un perfil tipus ja que la febre boletaire no té límits. La majoria d'ells van al bosc en família, en grups de sis o set persones. Però també hi ha gent que hi va sola, com és el cas d'en Julián Muñoz, de Sabadell: "vinc cada any al Berguedà des de fa més de 20 anys. Normalment vaig sol. M'agrada la comarca i la natura".

Però el més habitual és anar en família a passar un dia a la muntanya. És el cas d'Ander Carrasco, un jove de Martorell que, acompanyat del seu pare i el seu avi, anava al bosc a buscar bolets per primer cop: "Venim quatre o cinc vegades l'any, és una bona zona. Només ens sembla malament que ho deixin tot fet un fàstic", explicava el pare de l'Ander. De fet, tothom qui parla diu que hi ha notat el deteriorament del bosc.

Els boletaires forans mostraven la seva preocupació per la massificació a la comarca. Tot i que no els molestava l'excés de gent, sí que criticaven la brutícia acumulada: "s'hauria de sancionar la gent que embruta el bosc. S'ha de conscienciar més i respectar la natura", apuntava Miguel Sotillo, de Terrassa.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Berguedà

Berga forma 350 joves de set instituts en seguretat viària

La simulació d'un accident de la Conductàlia es farà al Teatre Municipal

L'ACA preveu presentar el nou projecte de depuradora de Borredà a la primavera

L'ACA preveu presentar el nou projecte de depuradora de Borredà a la primavera

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) preveu poder presentar el nou projecte constructiu de...

L'equip del Síndic de Greuges serà a l'Hotel d'Entitats de Berga el 2 de març

Els veïns i veïnes de Berga que tinguin consultes o vulguin presentar queixes sobre l'actuació de...

'Vaig salvar les dues guites i dos cavallets de Patum que estaven completament podrits'

"Vaig salvar les dues guites i dos cavallets de Patum que estaven completament podrits"

Angelina Vilella és dinamitzadora cultural, dona d´art, de teatre, polifacètica i ànima de mil i...

Berga formarà 350 joves de 7 instituts de la comarca en temes de seguretat viària

Berga formarà 350 joves de 7 instituts de la comarca en temes de seguretat viària

El Montepio organitza per l'1 de març una nova edició del Conductàlia

Berga aconsegueix fer la millora de la barana del passeig de la Indústria

Berga aconsegueix fer la millora de la barana del passeig de la Indústria

L´obra estava pendent perquè calia posar uns semàfors per regular el trànsit a l´antiga C-1411

L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema