Una trentena de famílies del Berguedà en situació de vulnerabilitat i que tenen al seu càrrec menors d'entre 6 i 18 mesos d'edat han rebut, en els darrers mesos, targetes econòmiques que els possibilita comprar aliments en establiments de la comarca. El programa el gestiona Creu Roja del Berguedà i forma part del projecte Aliança Humanitària per a l'Alimentació Infantil.

Per finançar aquesta línia d'ajudes, l'entitat social organitza diverses activitats. Una d'elles, avui mateix, a Puig-reig. La passejada solidària recollirà fons per continuar desenvolupant aquesta acció social, i tots els beneficis recollits amb les inscripcions es destinaran al programa. Tal com ha explicat a Regió7 la coordinadora de Creu Roja al Berguedà, Queralt Escobet, els serveis socials dels ajuntaments de la comarca són els encarregats d'analitzar la situació socioeconòmica de les famílies. En el cas de detectar casos en què hi ha algun infant en situació de vulnerabilitat, sol·liciten la col·laboració de la Creu Roja per entrar en aquest programa. "Des de Creu Roja entreguem targetes econòmiques mensuals valorades en 60 euros per cada infant, que es poden bescanviar per aliments en un establiment del Berguedà", detalla Escobet.

El projecte va començar com una prova pilot a Gironella i s'ha estès a tota la comarca després de la bona acollida que ha tingut, gràcies a la col·laboració del Consell Comarcal.

A banda de donar una ajuda a les famílies amb menors "per garantir una alimentació suficient i saludable als infants d'entre 6 i 18 mesos", aquest programa pretén que "les famílies s'apoderin i guanyin un cert poder de decidir". Segons Escobet, "és un nou model d'ajuda que posa la persona al centre de les decisions perquè ha d'assumir la responsabilitat d'invertir els diners en allò que li fa més falta. No els donem un paquet d'aliments, sinó que els donem els diners", ha afegit.

El lliurament de les targetes, a més, es complementa amb unes sessions de formació dirigides a les famílies, en què se'ls donen eines per a una millor gestió familiar i suport emocional.

Paral·lelament, Creu Roja Berguedà treballa en altres programes relacionats amb l'alimentació infantil, com el de les beques de menjador i el lliurament de kits d'alimentació infantil.