El Mercat de Bolet de Guardiola de Berguedà es manté viu 25 anys després de la seva creació. L'any 1991 el Grup d'Iniciatives Culturals i Turístiques Els Riberetes va tenir la idea d'organitzar-lo per animar l'ambient del poble i de promocionar el món del bolet. Ja en aquella primera edició van incloure-hi els tastos, que van preparar els restaurants de Guardiola i van celebrar el primer concurs de cuina per a aficionats, que aquell any va batre rècords amb la participació de 26 concursants.

Josep Coromines, un dels membres del col·lectiu que va posar en marxa el mercat, ha explicat a Regió7 que "en aquell moment potenciar el món del bolet ens va semblar la millor manera de dinamitzar Guardiola". Coromines recorda que quan van començar se celebrava a la plaça de l'Estació, "en un recinte que no estava ni asfaltat". Actualment s'ubica a la plaça nova de l'Església. Però de seguida es va convertir en un mercat de renom i en van sorgir molts altres del mateix tipus. El de Guardiola va continuar creixent, "havíem arribat a tenir fins a 5 parades que compraven i venien bolets, era un autèntic negoci", afirma Coromines.

En aquesta edició només dues parades de bolets oferien els seus productes als assistents amb poc èxit de vendes. El preu de caixa de 600 grams de rovellons era de 13 euros i de fredolics o camagrocs, 10. "A més, avui en dia trobes bolets a qualsevol botiga", argumentava l'antic ribereta.

El grup cultural també va posar en marxa el Mercat del Tió, explica Coromines, "que ens servia per finançar el mercat del bolet". Així, "a partir de l'octubre ja començàvem a anar a buscar troncs i a fabricar tions, grossos i petits, que després posàvem en venda al mercat", diu, "la gent venia a comprar-ne molts i això ens anava bé per després poder pagar l'organització del mercat del bolet, amb els seus tastos i concursos". L'any 2002 Els Riberetes van deixar d'organitzar el certamen boletaire de Guardiola, "ens hem anat fent grans", diu Coromines, i, a partir d'aquest moment l'Ajuntament i la Unió de Botiguers es van fer càrrec de la seva organització.

El programa d'actes de la festa és, essencialment, el mateix que en la primera edició. Ahir, a més, es va tenir la presència dels Castellers de Berga, que van aconseguir carregar per primera vegada un molt celebrat el 2 de 7.

El concurs de cuina per a aficionats va tenir enguany tretze participants que van fer treballar de valent un esforçat jurat que va valorar la presentació i l'originalitat de cadascun del plats. El jurat estava format, entre d'altres, per cuiners, periodistes i la cuinera guanyadora de l'edició anterior.