L'Ajuntament de Berga tramita l'expedient d'una multa de 750 euros a l'Ateneu Columna Terra i Llibertat i el Centre d'Estudis Josep Ester i Borràs per haver col·locat una placa amb el nom del lluitador antifeixista Marcel·lí Massana (a prop de la casa on va néixer) al carrer de Mossèn Huch el mes de maig passat.

Els fets suposen una vulneració de l'article 40.1 de l'ordenança de Convivència i Via Pública de Berga, que estableix que "correspon a l'Ajuntament vetllar per l'estat de conservació de les vies públiques, així com portar a terme treballs de reparació i conservació. Cap persona no pot executar aquests treballs o qualsevol altre que comportin modificacions de la via pública o el seu mobiliari sense permís exprés o encàrrec de l'Administració". Així consta en una còpia de la multa que ahir van fer pública a través d'un comunicat les dues entitats malgrat que la proposta de sanció data del juliol d'enguany.

La placa en qüestió encara és al mateix lloc on la van posar, una acció de les dues entitats esmentades per fer "un exercici de memòria històrica a través d'alguns canvis de noms a alguns carrers. La proposta introduïa una trentena de possibles noms de persones de la comarca significades en les lluites per la llibertat, contra l'explotació, l'autoritat i el feixisme".

En el seu comunicat, les entitats anarquistes carreguen contra el govern de la CUP. "Vam ser ingenus si mai vam arribar a pensar que l'actual equip de govern podria ser més sensible pel que fa a la memòria històrica. Un cop més la realitat ens passa per sobre i veiem com els qui s'anomenen anticapitalistes segueixen els passos dels seus antecessors. Igual que feren en el seu moment socialistes i convergents, la CUP utilitza la multa com a eina dissuasiva, de càstig ideològic i econòmic i l'ordenança de civisme, que deien haver 'buidat de contingut', gaire buida no deu estar perquè segueix funcionant com a marc legal i arma política per controlar l'espai públic. Passen anys i partits però els mètodes persisteixen".

De la seva banda, fonts de l'equip de govern de la CUP van matisar que "ara per ara no hi ha cap multa imposada sinó que està en tramitació". I van afegir que "es tracta d'una tramitació purament administrativa i serà a partir del moment que s'efectuïn les al·legacions pertinents que l'equip de govern, a proposta de l'instructor, podrà adoptar una resolució".