Montse Venturós, alcaldessa de Berga, ha tornat a plantar la justícia. Ahir, estava citada a comparèixer al Jutjat d'Instrucció número 1 de la ciutat, i com la darrera vegada, el 5 d'abril, va desobeir i no s'hi va presentar. La citació era en qualitat d'investigada per delicte electoral per no haver fet cas dels requeriments de la Junta Electoral Central de retirar l'estelada del balcó de l'ajuntament de Berga en les eleccions autonòmiques del 27 de setembre i en les generals del 20 de desembre del 2015. L'alcaldessa de Berga va avançar que si hi ha una tercera citació judicial tampoc hi anirà, malgrat el risc d'inhabilitació. Creu que la desobediència "és una eina bàsica per fer front a la judicialització per part de l'estat espanyol de qüestions eminentment polítiques".

Per donar-li suport, més de 200 persones es van aplegar, ahir a les 7 del vespre, a la plaça de Sant Pere. Sota el lema "Berga no la despenja", a l'acte hi van assistir diferents representants polítics del Berguedà -i d'altres comarques de la Catalunya Central-, encapçalats pel president del Consell Comarcal, David Font; alcaldes com el de Puig-reig, Josep Maria Altarriba, el de Solsona, David Rodríguez, o el de Prats de Lluçanès, Isaac Peraire; i càrrecs nacionals com Jordi Turull, president del grup parlamentari de Junts pel Sí (JxS), la senadora Mirella Cortès i la també bagenca i republicana Adriana Delgado, l'advocat de la dirigent local Benet Salellas i Joan Coma, el regidor de Capgirem Vic (CUP) que s'enfronta a una petició de la fiscalia de l'Audiència Nacional, a qui demana que el citi a declarar com a investigat per un presumpte delicte d'incitació a la sedició.

Els suports també van arribar de les files de l'esquerra independentista amb un comunicat del Casal Panxo, bressol de la militància política de la dirigent. L'entitat denuncia "els atacs judicials de l'Estat espanyol" i dóna suport "a aquest acte de desobediència a la justícia espanyola. Una justícia manipulada per un Estat que, contra les cordes, es nega a respondre políticament a una demanda popular clara".

L'acte va tenir una durada de mitja hora i va consistir en intervencions breus de representants de l'Assemblea Nacional Catalana, de JxS, ERC, la CUP i l'alcaldessa. El cants de "Els Segadors" va cloure la concentració.

"No temem la inhabilitació"

L'alcaldessa de Berga es referma en la decisió de desobeir. "Ens reafirmen en la desobediència, continuarem negant-nos a declarar perquè creiem i entenem que hi ha una criminalització contra el poble català per exercir el seu dret a l'autodeterminació, recordem que és un dret inalienable". Va denunciar les "ràtzies judicials espanyoles" assegurant que "aquesta és la fórmula amb què l'estat ens vol atemorir, però això ja no és possible", ja que "la sobirania popular està per damunt de la legalitat que ja només reconeix una minoria". Montse Venturós va assegurar que "no temem la inhabilitació" malgrat ser conscients que "evidentment hi haurà represàlies per part de l'estat espanyol".

La dirigent berguedana va recordar que no es treu l'estelada del pal de la façana consistorial perquè existeix un acord de ple del 6 de setembre del 2012 en el qual es va donar llum verd a una moció de l'Assemblea Nacional de Catalunya de Berga en què el consistori berguedà s'adheria a la campanya "Penja-la i no la despengis fins a la independència", perquè es col·loqués de manera permanent l'estelada al pal del balcó consistorial.

"No ens pararan"

El president del grup parlamentari de JxS, Jordi Turull, va dir que era a Berga "per fer costat a aquells representants que són perseguits per les seves idees i que perseguint-los a ells es persegueix a tota la gent que els ha fet confiança". Turull va vaticinar que aquesta mena d'actes seran "un no parar" i va esmentar el que avui hi ha previst fer davant del Parlament de Catalunya en suport a la seva presidenta, Carme Forcadell. "Això no va de partits, no va d'ideologies, va de defensar la democràcia i la llibertat. No és un tema d'una alcaldessa o d'una presidenta del Parlament o d'un president de la Generalitat, això va d'un poble que ha decidit ser lliure".

De la seva banda, el secretari d'Organització d'ERC i alcalde de Prats de Lluçanès, Isaac Peraire, va argumentar que "som aquí per dignitat del món municipal. Estem al costat de l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós: si ens toquen a una ens toquem a tots els alcaldes i alcaldesses del país que fem el que ens toca: obeir el mandat popular de la gent".