El Patronat Municipal de La Patum ha incorporat al seu fons patrimonial una placa de vidre que mostra els Gegants Nous a Barcelona l'any 1902. Aquesta és una imatge relativament coneguda, però l'adquisició té el valor que ara el Patronat ha aconseguit fer-se amb el negatiu original.

La placa es troba en un estat de conservació que en línies generals cal considerar-lo com a bo, sobretot si es té en compte la fragilitat del suport i el fet que té més de 110 anys. Aquest estat de conservació adequat ha permès que en el seu positivat pràcticament no es perdi gens d'informació de l'original.

L'adquisició d'aquesta imatge continua la línia de recuperació del patrimoni històric patumaire que el Patronat Municipal de La Patum ha vingut realitzant els darrers anys, i passa a ampliar els fons d'aquest ens amb una peça única i original.

De fet, aquesta és la segona placa de vidre original dels Gegants Nous a Barcelona l'any 1902 que el Patronat adquireix, després que l'any 2011 en recuperés una altra que mostrava una imatge fins aleshores inèdita dels Gegants Nous de Berga a la Ciutat Comtal juntament amb un expedient on es recullen una part dels acords presos pel consistori berguedà a l'hora de decidir enviar algunes comparses de La Patum a Barcelona amb motiu del 'Concurs de Gegants, Nanos i Monstros Típichs' que es va fer al cap i casal per les Festes de la Mercè i que és considerat com la primera trobada de Gegants de la història.

Aquesta efemèride va resultar ser tota una odissea pels berguedans que hi van assistir, que van estar prop d'una setmana a Barcelona per tal que el Tabal, les Maces, Sant Miquel, la Guita Grossa, l'Àliga, els Gegants Nous i quatre Nans participessin en aquest Concurs i la posterior desfilada pels carrers de la capital catalana.

Amb aquest original, ja són més d'una setantena els documents referits a aquesta efemèride que conserva el Patronat Municipal de La Patum al seu arxiu. Entre aquests documents cal destacar les set imatges que reprodueixen algunes de les comparses de La Patum a la Ciutat Comtal,