Durant dos dies a la setmana, el circ envaeix l´antic cinema Catalunya de Berga. La seu dels Castellers de Berga des de fa mig any és també l´escenari de l´escola de circ que La Crica ha estrenat a la capital berguedana aquest octubre. Els cursos han començat amb un èxit rotund que poc s´esperaven els seus responsables. A hores d´ara, una setantena de persones ja són alumnes actius en aquestes sessions. Rat Serra, coordinadora de La Crica, creu que la xifra encara pot créixer les properes setmanes, ja que explica que, a cada classe, «hi ha alguna persona nova que s´interessa i ve a provar-ho».

La Crica ja fa sis anys que funciona a Manresa. L´escola va començar amb l´objectiu d´oferir un espai de formació de les diferents disciplines del món del circ a persones aficionades o interessades a perfeccionar els seus coneixements. Actualment, a la capital del Bages mouen 260 alumnes i, de moment, 70 al Berguedà. Serra ha explicat a Berguedà Setmanal que l´arribada de l´escola de circ a Berga no és casual. «Els darrers anys teníem una quinzena d´alumnes berguedans que baixaven a fer classe a Manresa i a més tenim una bona relació amb els Castellers de Berga, perquè una de les nostres professores és de la colla», relata. De fet, afegeix, «ja havíem mirat els anteriors locals dels Castellers de Berga per poder-hi fer classes, perquè el circ i els castells es complementen molt bé: en els dos casos es treballa la força, l´equilibri, la flexibilitat, el treball en equip...». Aquests locals, però, no complien les necessitats de l´escola. Ara que la colla resideix a l´antic cinema de Berga, és quan han pogut instal·lar-hi una barra per penjar-hi trapezis i teles per a la pràctica de figures aèries.

Alumnes practicant als aeris. DANI PERONA

Les inscripcions van obrir-se el setembre, «perquè no ho vam anunciar fins a tenir-ho tot lligat» i les classes van començar la setmana passada i, de moment, la resposta ha estat «molt bona». «Dels 15 berguedans que venien a Manresa hem passat als 70, és un augment considerable», afirma. En aquest primer curs que inicien a Berga, han optat per obrir una línia de cada activitat que ofereixen: quatre grups infantils dividits segons les edats i dos grups d´adults, el d´equilibris acrobàtics i el d´aeris i ja s´han hagut de tancar algunes de les línies i obrir una llista d´espera. «L´únic que de moment no ha funcionat és el curs de malabars, que ja tradicionalment sempre costa més, però esperem poder-lo obrir més endavant», ha detallat.

Pel que fa als grups d´infants, es treballa una hora a la setmana i la formació consisteix a donar les eines bàsiques de totes les disciplines: acrobàcies, equilibris, treballs aeris i malabars, a banda de potenciar l´expressió corporal i treballar la psicomotricitat. En canvi, els adults, a partir de 16 anys, han d´escollir una sola disciplina que practiquen durant una o dues sessions a la setmana. «Tenim gent que s´atreveix a enfilar-se a les teles i els trapezis, i d´altres que prefereixen fer acrobàcies a terra», ha destacat. De totes maneres, Serra subratlla que, tant en els tallers per a infants com en els d´adults, els objectius són molt similars i es treballen els mateixos coneixements, però d´una manera més lúdica en el cas dels infants.

L´objectiu de l´escola és arrelar a la ciutat i al Berguedà i aconse-guir que més persones s´interessin a conèixer de prop el món del circ i poder doblar el nombre de línies el curs vinent.

Un dels grups d'infants, durant la classe. DANI PERONA

Més activitat

La Crica i els professors que fan classes a la nova escola de Berga, Misa Oliva, Cisco Picanyol i Rat Serra, tenen ganes que l´activitat arreli al Berguedà i de poder continuar ampliant els cursos els propers anys, si el nombre de persones aficionades al món del circ creix. Per altra banda, han avançat que la intenció és oferir cursos monogràfics de curta durada per a persones que vulguin iniciar-s´hi o tallers puntuals dirigits al públic familiar, que ja han dut a terme darrerament a Berga.

També esperen mantenir la línia del circ social per als usuaris del centre de Valldaura i poder obrir noves col·laboracions, per exemple, amb l´escola d´educació especial Llar Santa Maria de Queralt.