Gósol impulsa la primera mostra gastronòmica sobre els pèsols negres

El municipi vol donar a conèixer un llegum singular que s'hi conrea des del segle XVIII

22.10.2016 | 07:33
Per l´esquerra, Carles Riu, Lluís Campmajó i Eduard Barcons, ahir

"A tot Catalunya no existeix cap altra varietat tradicional de pèsol sec per a consum humà cultivada", circumstància que "l'ha erigit en una important marca de qualitat de l'agricultura i la gastronomia locals del Berguedà". Això ho afirma un estudi de la Fundació Miquel Agustí que el 2014 va esdevenir el primer pas per revaloritzar aquest llegum, juntament amb l'elaboració d'un receptari de vint plats que va fer la Fundació Alícia per donar idees als restauradors berguedans.

Ara, Gósol, un dels municipis on es concentren la meitat dels deu productors d'aquest llegum a la comarca, aposta per valoritzar aquesta varietat local i singular del Berguedà organitzant-ne la primera mostra gastronòmica, que tindrà lloc el 29 d'octubre i s'afegirà així a l'Any Internacional dels Llegums. Ahir, l'alcalde Lluís Campmajó, juntament amb el jove productor gosolà Carles Riu i Eduard Barcons, gerent de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, van presentar aquesta iniciativa que neix amb la pretensió de donar a conèixer aquest producte singular encara molt desconegut fins i tot al Berguedà mateix. Lluís Campmajó i Carles Riu van defensar les virtuts dels pèsols negres de Gósol, un municipi situat a 1.400 metres d'alçada que ofereix el clima òptim per a la seva producció.

La mostra inclourà una exposició monogràfica sobre els pèsols negres, un mercat agroalimentari amb la presència dels productors del parc natural Cadí-Moixeró, una jornada tècnica sobre les potencialitats del pèsol negre a càrrec del director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, a més de demostracions gastronòmiques i una pesolada popular amb el xef bagenc Diego Alías, del restaurant Ca l'Amador de Josa del Cadí. S'acabarà amb un concert dels acordionistes de les Valls del Pedraforca a la plaça Major de Gósol.

L'estudi de la Fundació Miquel Agustí exposa que els pèsols negres es cultiven "en petites extensions, principalment en horts, per a l'autoconsum en gairebé la meitat dels 31 municipis del Berguedà, així com en àrees adjacents del Solsonès, Odèn, Guixers, Sant Llorenç de Morunys, Navès i la Coma i la Pedra". Al Berguedà se'n coneixen 37 varietats tradicionals. Es calcula que se'n comercialitzen entre 35.000 i 40.000 racions anuals.

Ara, l'assignatura pendent és aconseguir un reconeixement de la singularitat del llegum a través d'alguna denominació.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Berguedà

Alsa reforçarà el servei de bus de Berga a Barcelona

El Consell Comarcal i Territori faran un seguiment per comprovar que la companyia compleix el...

Gironella inicia el Nadal amb una encesa de llums popular i festiva

Gironella inicia el Nadal amb una encesa de llums popular i festiva

La plaça de la Vila s'ha omplert de grans i petits en la primera activitat de la programació...

Retiren les darreres estructures modernes del Castell de Berga

Retiren les darreres estructures modernes del Castell de Berga

La campanya arqueològica d'aquest 2016 finalitza i es tornarà a iniciar la propera primavera

El grup cultural Sense Vergonya de Cercs rep el premi Santa Bàrbara 2016

El grup cultural Sense Vergonya de Cercs rep el premi Santa Bàrbara 2016

Membres de l'entitat, que enguany celebra el vintè aniversari, recullen el guardó aquest dissabte

La CUP recorda que ha mantingut el suport a la Sailfish des de que governa a Berga

La CUP recorda que ha mantingut el suport a la Sailfish des de que governa a Berga

L'alcaldessa deixa clar al ple que "la prova no l'hem perdut, sinó que ha marxat" de la ciutat

El procés de desestiment de la concessió del Tossalet de Berga ´serà llarg´

El procés de desestiment de la concessió del Tossalet de Berga ´serà llarg´

L'Ajuntament demana a la Federació documentació de la gestió que no ha aportat mai

Enllaços recomanats: Premis cinema