Gósol impulsa la primera mostra gastronòmica sobre els pèsols negres

El municipi vol donar a conèixer un llegum singular que s'hi conrea des del segle XVIII

22.10.2016 | 07:33
Per l´esquerra, Carles Riu, Lluís Campmajó i Eduard Barcons, ahir

"A tot Catalunya no existeix cap altra varietat tradicional de pèsol sec per a consum humà cultivada", circumstància que "l'ha erigit en una important marca de qualitat de l'agricultura i la gastronomia locals del Berguedà". Això ho afirma un estudi de la Fundació Miquel Agustí que el 2014 va esdevenir el primer pas per revaloritzar aquest llegum, juntament amb l'elaboració d'un receptari de vint plats que va fer la Fundació Alícia per donar idees als restauradors berguedans.

Ara, Gósol, un dels municipis on es concentren la meitat dels deu productors d'aquest llegum a la comarca, aposta per valoritzar aquesta varietat local i singular del Berguedà organitzant-ne la primera mostra gastronòmica, que tindrà lloc el 29 d'octubre i s'afegirà així a l'Any Internacional dels Llegums. Ahir, l'alcalde Lluís Campmajó, juntament amb el jove productor gosolà Carles Riu i Eduard Barcons, gerent de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, van presentar aquesta iniciativa que neix amb la pretensió de donar a conèixer aquest producte singular encara molt desconegut fins i tot al Berguedà mateix. Lluís Campmajó i Carles Riu van defensar les virtuts dels pèsols negres de Gósol, un municipi situat a 1.400 metres d'alçada que ofereix el clima òptim per a la seva producció.

La mostra inclourà una exposició monogràfica sobre els pèsols negres, un mercat agroalimentari amb la presència dels productors del parc natural Cadí-Moixeró, una jornada tècnica sobre les potencialitats del pèsol negre a càrrec del director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, a més de demostracions gastronòmiques i una pesolada popular amb el xef bagenc Diego Alías, del restaurant Ca l'Amador de Josa del Cadí. S'acabarà amb un concert dels acordionistes de les Valls del Pedraforca a la plaça Major de Gósol.

L'estudi de la Fundació Miquel Agustí exposa que els pèsols negres es cultiven "en petites extensions, principalment en horts, per a l'autoconsum en gairebé la meitat dels 31 municipis del Berguedà, així com en àrees adjacents del Solsonès, Odèn, Guixers, Sant Llorenç de Morunys, Navès i la Coma i la Pedra". Al Berguedà se'n coneixen 37 varietats tradicionals. Es calcula que se'n comercialitzen entre 35.000 i 40.000 racions anuals.

Ara, l'assignatura pendent és aconseguir un reconeixement de la singularitat del llegum a través d'alguna denominació.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Berguedà

VÍDEO: La remullada col·lectiva en la festa dels Elois

L'aigua va ser una de les protagonistes en la celebració d'aquest cap de setmana a Berga

VÍDEO: El ball de noces de la festa dels Elois de Berga

La capital berguedana ha celebrat aquest cap de setmana una de les seves festes més tradicionals

Berga se'n va de boda en l'ambient alegre i passat per aigua de la Festa dels Elois

La celebració omple els carrers en una jornada completa d'homenatge als oficis tradicionals

El ball de Déu culmina la festa omplint la plaça de Sant Joan

El ball de Déu culmina la festa omplint la plaça de Sant Joan

El punt culminant de la matinal de diumenge de la Festa dels Elois. Després d'una nit de...

La boda tradicional de l'Alt Bergueda omple els carrers del centre de Berga

La boda tradicional de l'Alt Bergueda omple els carrers del centre de Berga

L'ambient alegre pren el protagonisme en una concorreguda festa dels Elois

Emprenedors berguedans maduren el seu projecte a la novena escola d'estiu

Emprenedors berguedans maduren el seu projecte a la novena escola d'estiu

L'Agència de Desenvolupament del Berguedà clou la novena edició de l'Escola...

Enllaços recomanats: Premis cinema