Gósol impulsa la primera mostra gastronòmica sobre els pèsols negres

El municipi vol donar a conèixer un llegum singular que s'hi conrea des del segle XVIII

22.10.2016 | 07:33
Per l´esquerra, Carles Riu, Lluís Campmajó i Eduard Barcons, ahir

"A tot Catalunya no existeix cap altra varietat tradicional de pèsol sec per a consum humà cultivada", circumstància que "l'ha erigit en una important marca de qualitat de l'agricultura i la gastronomia locals del Berguedà". Això ho afirma un estudi de la Fundació Miquel Agustí que el 2014 va esdevenir el primer pas per revaloritzar aquest llegum, juntament amb l'elaboració d'un receptari de vint plats que va fer la Fundació Alícia per donar idees als restauradors berguedans.

Ara, Gósol, un dels municipis on es concentren la meitat dels deu productors d'aquest llegum a la comarca, aposta per valoritzar aquesta varietat local i singular del Berguedà organitzant-ne la primera mostra gastronòmica, que tindrà lloc el 29 d'octubre i s'afegirà així a l'Any Internacional dels Llegums. Ahir, l'alcalde Lluís Campmajó, juntament amb el jove productor gosolà Carles Riu i Eduard Barcons, gerent de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, van presentar aquesta iniciativa que neix amb la pretensió de donar a conèixer aquest producte singular encara molt desconegut fins i tot al Berguedà mateix. Lluís Campmajó i Carles Riu van defensar les virtuts dels pèsols negres de Gósol, un municipi situat a 1.400 metres d'alçada que ofereix el clima òptim per a la seva producció.

La mostra inclourà una exposició monogràfica sobre els pèsols negres, un mercat agroalimentari amb la presència dels productors del parc natural Cadí-Moixeró, una jornada tècnica sobre les potencialitats del pèsol negre a càrrec del director de la Fundació Alícia, Toni Massanés, a més de demostracions gastronòmiques i una pesolada popular amb el xef bagenc Diego Alías, del restaurant Ca l'Amador de Josa del Cadí. S'acabarà amb un concert dels acordionistes de les Valls del Pedraforca a la plaça Major de Gósol.

L'estudi de la Fundació Miquel Agustí exposa que els pèsols negres es cultiven "en petites extensions, principalment en horts, per a l'autoconsum en gairebé la meitat dels 31 municipis del Berguedà, així com en àrees adjacents del Solsonès, Odèn, Guixers, Sant Llorenç de Morunys, Navès i la Coma i la Pedra". Al Berguedà se'n coneixen 37 varietats tradicionals. Es calcula que se'n comercialitzen entre 35.000 i 40.000 racions anuals.

Ara, l'assignatura pendent és aconseguir un reconeixement de la singularitat del llegum a través d'alguna denominació.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Berguedà

La guita grossa a la Patum del Centenari, el 2016
La guita grossa rebutja que vagi en contra del procés de democratització de la Patum

La guita grossa rebutja que vagi en contra del procés de democratització de la Patum

La comparsa argumenta que ha impugnat acords del patronat a causa de defectes «greus» de forma

CiU crida a continuar treballant «serenament» els estatuts

El grup municipal de CiU ha fet una crida a continuar treballant «serenament, sense...

Treballs forestals per a la prevenció d'incendis al parc natural del Cadí-Moixeró

Treballs forestals per a la prevenció d'incendis al parc natural del Cadí-Moixeró

Tècnics del parc natural del Cadí-Moixeró han recuperat àrees de...

La comparsa de la Guita Grossa critica que se la titlli de «nucli immobilista»

La comparsa de la Guita Grossa critica que se la titlli de «nucli immobilista»

La colla demana respecte per als seus reglaments interns i justifica el recurs d'impugnació de la...

El Berguedà ofereix formació als polítics comarcals per millorar la seva gestió pública

El Berguedà ofereix formació als polítics comarcals per millorar la seva gestió pública

L'Agència de Desenvolupament presenta la segona edició del curs per a càrrecs electes

Lluís Torner: «de fotònica n'hi ha a tot arreu, gairebé com d'electrònica»

Lluís Torner: «de fotònica n'hi ha a tot arreu, gairebé com d'electrònica»

El físic berguedà va ser reconegut aquest dimarts amb el Premi Nacional d'Investigació 2016

Enllaços recomanats: Premis cinema