Anar a buscar bolets al bosc no és una activitat innòcua, també té riscos, i cal ser-ne conscients per estar preparats per afrontar-los i evitar així haver de mobilitzar serveis públics de rescat de persones a la muntanya dels Bombers de la Generalitat.

L'any 2015, a Catalunya es van fer 383 serveis de rescat, dels quals 48 corresponien a persones que havien anat a buscar bolets, majoritàriament d'entre 60 i 80 anys d'edat i poc coneixedores del territori on eren. Aquesta tardor el nombre de rescats per aquest concepte ja arriba a les 17 persones i s'han realitzat en els darrers quinze dies, enguany una mica més tard perquè la temporada s'ha endarrerit a causa de la sequera. Per tant, gairebé s'ha fet un rescat cada dia, la majoria al Berguedà (7), seguit del Ripollès (5), la Cerdanya (2) i el Solsonès (1), segons van explicar ahir a Berga responsables d'aquest cos a l'àrea central en la presentació de la Campanya de Seguretat per a Boletaires. Els consells detallats es poden consultar a la pàgina web: interior.gencat.cat/seguretatalamuntanya.

L'any 2015 el rànquing de rescats de persones que cercaven bolets el va encapçalar l'Alt Urgell amb 9, seguit del Ripollès amb 7 i en darrer lloc el Berguedà amb 6. En general, la majoria de persones rescatades perquè s'han perdut o accidentat buscant bolets són de fora del territori i no el coneixen.

El director d'Interior a la Catalunya Central, Eduard Freixedes, va fer una crida a la responsabilitat individual de cadascú per posar aturador als rescats de persones a la muntanya i, és clar, específicament a la tardor els dels que van a buscar bolets i que, en genèric, els bombers anomenen boletaires, encara que no tinguin coneixements ni experiència en la pràctica d'aquesta activitat i simplement vagin al bosc atrets per aquest reclam.

El 2015 aquests rescats van suposar el 12,53% del total, tot i que es donen molt concentrats a la tardor. "Hem de fer una reflexió sobre el que ens està passant a la muntanya perquè un servei extraordinari com un rescat està esdevenint un fet comú i cada cap de setmana s'ha de sortir a buscar algú". Freixedes també va convidar a "plantejar la sostenibilitat de determinats serveis públics" pels costos que té. Tot i que no va poder oferir dades dels rescats a la muntanya en general i dels de tardor en particular, va posar com a exemple que cada hora d'helicòpter costa 3.000 euros.

Els responsables dels Bombers van posar l'accent en el fet de tenir en compte els consells de seguretat a l'hora d'anar al bosc, des d'informar-se del temps meteorològic fins a dur l'equipament adequat, saber on es va i on s'és, i respectar l'entorn.